Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Debates Saeimā būs!

Valdošā partijas nolēmušas stiprināt saites ar sabiedrību, atjaunojot Saeimā debates par likumprojektiem. Līdz šim bija tā: opozīcija iesniedz kādu priekšlikumu, kaismīgi par to debatē, bet pozīcija klusuciešot ar balsu vairākumu priekšlikumu noraida, savu pozīciju pat nemēģinot pamatot. Ērti un vienkārši – bez jebkādas piepūles, jo Saeimas balsošanas mašīna, kuru iedarbināja pacelti vai nolaisti īkšķi, vai zaļas un sarkanas kartiņas, darbojās nevainojami.

Bet ar laiku radās problēmas – ne tikai opozīcija nesaprata Saeimas klusumā pieņemtos lēmumus, bet tos pārstāja saprast arī tauta un izgāja uz ielām. “Valdošie” sāka saprast, ka var iznākt lielas ziepes – opozīcija, protams, var “kvaukšķēt” cik tik grib – no tā nekas nemainīsies, bet tauta var arī izdomāt klusējošo Saeimu atlaist! Tādēļ jāuzlabo komunikācija ar sabiedrību – Saeimai savi lēmumi tomēr kaut kā vārdiski jāpamato – citādi iznāks tāpat kā ar drošības iestāžu likumu grozījumiem. Pirmais “valdošo” treniņš” bija valsts budžeta pieņemšana 2008. gadam. Protams, rezultāts bija tāds pats kā vienmēr – visi opozīcijas priekšlikumi tika noraidīti – ir labie, ir sliktie, ir viduvējie. Bet toties tāda valdošo deputātu aktivitāte debatēs Saeimā sen nebija redzēta! Uz katru opozīcijas vārdu bija pozīcijas vārds pretī! Vienkārši prieks bija klausīties pozīcijas centību. Pamazām jau iestrādājas arī paņēmieni opozīcijas priekšlikumu noraidīšanai. Piemēram, priekšlikums ir ļoti labs, bet Saeimā un valdībā tas vēl nav pietiekoši izdiskutēts. Tas nekas, ka “diskusija” ilgst jau gadiem – piemēram, par pensionāru algu neaplikšanu ar ienākuma nodokli. Vai arī – priekšlikums ir labs, bet tam nav finansēšanas avota. Tas nekas, ka šo avotu pozīcija pirms piecām minūtēm ir noraidījusi. Piemēram, nodokļu prognozes palielināšana ārstu algu pieaugumam. Vai arī – priekšlikums ir labs, bet nav izpētītas iespējamās negatīvās sekas, ko, protams, neviens nedara. Piemēram, PVN likmes samazināšana pārtikas precēm, kuru bez Latvijas nav piemērojušas vairs tikai divas ES dalībvalstis. Priekšlikums ir labs, bet nekompetents, jo mēs zinām labāk, kā darīt, lai gan nedarām. Priekšlikums ir labs, nauda arī būtu, bet mēs to gribam tērēt savādāk. Piemēram, piemaksu pie pensijām nepalielināšana no 2008. gada janvāra. Kopumā, protams, valdības un Saeimas vairākuma attieksmi pret opozīciju var raksturot ar trim svešvārdiem: ignorence, agnorance un demagoģija. Pakāpeniski šī attieksme pāriet arī pret tautu. Tādēļ sabruka Kalvīša valdība, ja nemainīsies, sabruks arī Saeima. Un ar “tvaika nolaišanu” sabiedrībai nebūs līdzēts. Bet debates Saeimā būs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja