Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Emuāru divkosība

Es šodien rakstu savā blogā, bet vajadzētu teikt- emuārā. Valodnieki ir vienojušies, ka turpmāk blogus vajadzētu dēvēt par emuāriem. Šorīt dzirdēju radio kā kāds valodnieks, kas ir viens no emuāra termina atbalstītājiem, slavēja emuāru kā ļoti latvisku terminu. Valodnieki no priekiem plaukšķina rociņas, jo savam raženajam veikumam ir pievienojuši jaunu vārdu, kas pēc viņu domām varētu iesakņoties latviešu valodā. Eiru nepieņēma, skanda arī netiek īpaši lietota, par mūžturpību (ilgtspējību aizvietojošs termins) tikai visi pasmejas, tātad visas cerības uz emuāra uzvaras gājienu.

Ja kāds mēģinās man iegalvot, ka emuārs jeb e-memuārs ir latviskāks termins par blogu, es nepiekritīšu. Emuāra radīšanai ir izmantota daļa no vārda memuārs, kas noteikti nav latviešu cilmes vārds, bet ir atdarināts no franču mémoire. Ar ko viens svešvārds memuārs ir labāks par citu svešvārdu blogs. Es te nevēlos uzdoties par vārda blogs lietošanas latviešu valodā aizstāvi, bet mani nu reiz ir sakaitinājusi latviešu valodnieku divkosība, ravējot vienus svešvārdus un aizstājot tos ar citu svešvārdu atdarinājumiem.

Nenoliedzami, diskusijai par svešvārdu lietošanu latviešu valodā ir jākļūst plašākai, jo tulkotās literatūras un dažādu normatīvu dokumentu klāsts tikai un vienīgi palielināsies. Vienīgi es nespēju atbalstīt valodniekus, kuri tik dedzīgi apkaro dažādus svešvārdus, kas jau ieviesušies latviešu valodā. Protams, katrai valodai ir jāsaglabā sava identitāte, bet varmācīga tās ravēšana un akadēmiski stilizēta „kopšana” (manuprāt drīzāk—apgānīšana) nevar novest pie kaut kā laba. Valoda ir jākopj, bet šī kopšana nevar pārvērsties par cīņu pret vējdzirnavām un visām jaunajām vēsmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja