Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Sanda Aispura betona skulptūru izstāde utt. Rīgas Doma dārzā

No 17. oktobra līdz 30. novembrim Rīgas Doma dārzā skatāma tēlnieka Sanda Aispura personālizstāde “utt.” – apustuļu skulptūras, kuras veidotas par modeļiem un prototipiem izmantojot mākslinieka laikabiedrus un draugus, informēja bidrība Ascendum.

Veidojot dialogu ar Eiropas kultūras mantojumu un mūsu priekšstatiem par to, mākslinieks parāda šodienas cilvēku iespēju domubiedru lokā kļūt par vissvarīgākās vēsts nesēju. Skulptūru sejas vaibstos atpazīstami tādi mākslinieka laikabiedri kā fotogrāfs Didzis Grodzs, kultūras “dzirnavnieks” Pēteris Brīniņš, dizainers Kristaps Grundšteins un citi.

Svarīga ir arī izstādes norises vieta – Rīgas Doms vienlaikus ir gan sakrāla, gan sabiedriska un mākslas telpa, kas aicina reflektēt par šodienu. “Neraugoties uz vēsturiski piesātināto vidi, šajā desmitgadē tieši šeit bijušas aplūkojamas neparastas un izteikti mūsdienīgas izstādes, kuras raksturojusi konceptuāla pieeja un ikreiz pārliecinoša, oriģināla tēlainība,” atzīst Sandis Aispurs. Pēc izstādes noslēguma skulptūras tiks nogādātas alternatīvajā atkarību dziedināšanas centrā Bruknā, kur tās tiks uzstādītas uz palikšanu.

Mākslinieks pie šīs izstādes tapšanas ir strādājis sešus gadus. Skulptūru atliešanas tehnoloģija izstrādāta sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes zinātņu doktoru Genādiju Šahmenko. Izmantojot materiālus, kas plaši tiek lietoti būvniecībā – betonu un armatūru –, mākslinieks atgriežas pie pamatiem tiešā un pārnestā nozīmē. Par spīti betona un armatūras šķietamajai brutalitātei un skulptūru iespaidīgajam izmēram, Sanda veidotie tēli Doma dārzā izstaro vieglumu un cilvēcīgumu.

Sandis Aispurs (1983) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu. Vairāki mākslinieka darbi ir tapuši sadarbībā ar Brigitu Zelču-Aispuri, Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Māksla publiskā telpā ietvaros – Klusā daba Botāniskajā dārzā un Mala Viesturdārzā.

Izstādi organizē biedrība Ascendum, kas apvieno cilvēkus un ideju, kas veido empātisku, izglītotu un sabiedriski aktīvu sabiedrību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja