Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ģirts Kasparāns blogo no Teksasas: Obamas neizmantotā iespēja

Tas nebija labākais vakars Baraka Obamas mūžā, un vilšanās sajūta otrdien vakarā bija jūtama arī viņa mītiņā Teksasas štata pilsētā Sanantonio, kur B.Obamas atbalstītāji cerēja svinēt sava mīluļa uzvaru un viņa konkurentes Hilerijas Klintones sakāvi. Par nepatikšanām liecināja jau tas vien, ka B.Obamas parādīšanās uz skatuves tika arvien atlikta un atlikta, līdz kļuva skaidrs, ka balsojuma iznākums nav viņam labvēlīgs.

H.Klintonei kārtējo reizi izdevās pierādīt savu cīnītājas raksturu, kas viņai palīdzēja izcīnīt uzvaras Teksasā, Ohaio un Rodailendas štatā, kamēr B.Obama bija spiests samierināties ar nelielā Vērmontas štata vēlētāju atbalstu. Populārāks par Springstīnu B.Obama ar sievu Mišelu uz skatuves kāpa tikai pulksten 22.40 vakarā, kad daudziem viņa atbalstītājiem bija nācies pacietīgi gaidīt vairākas stundas. Viņu vidū bija gan jauni un veci, gan melni un balti vēlētāji, kuru klātbūtne apliecināja, ka B.Obamam ar savu dedzīgo kampaņu izdevies kaut nedaudz samazināt ASV sabiedrības pretrunas. Viens no B.Obamas atbalstītājiem, Teksasas štata likumdevēju sapulces deputāts Marks Strama stāsta, ka B.Obama īpaši prasmīgi uzrunā jauniešus, kas līdz šim nav pievērsuši īpašu uzmanību politikai. «Manai sievai ir 22 gadus veca māsa. Šķiet, ka viņai nav ne jausmas par manu nodarbošanos un politiku, bet pirms viena no Obamas mītiņiem viņa bija gatava trīs stundas stāvēt rindā, lai redzētu Obamu,» vēsta M.Strama. Melnādainā senatora mītiņos valdošo gaisotni viņš salīdzina ar tādu mūzikas leģendu kā The Beatles vai The Rolling Stones koncertu. «Džons Kerijs (Demokrātu partijas kandidāts 2004.gadā) izmantoja Brūsu Springstīnu, lai pievilinātu cilvēkus saviem mītiņiem. Baraks Obama varētu izmantot sevi, lai ievilinātu cilvēkus Brūsa Springstīna koncertā,» uzskata M.Strama.

B.Obamas mītiņu tradicionāli ievada U2 dziesmas City of Blinding Lights skaņas, kuru pavadībā viņš parādās vēlētāju priekšā. Mītiņš notiek zem klajas debess Sanantonio centrā, kur uz gaidāmās B.Obamas uzvaras svinībām pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku. B.Obama cenšas neizrādīt sarūgtinājumu par piedzīvoto zaudējumu un ķeras pie savas runas, kas kampaņas laikā noslīpēta līdz pilnībai. Šoreiz viņš izvairās no tiešiem uzbrukumiem H.Klintonei, bet pievēršas republikānim Džonam Makeinam, kurš otrdien nodrošināja tiesības pārstāvēt Republikāņu partiju ASV prezidenta vēlēšanās novembrī. B.Obama paziņo, ka viņiem ir ļoti atšķirīgs viedoklis par Amerikas lomu XXI gadsimta pasaulē. Viņš brīdina, ka Dž.Makeins turpinās prezidenta Džordža V.Buša iesākto kursu, uz ko pūlis atbild ar skaļu un daudzbalsīgu: «Nēēē!»

Obama! Obama!

«Mēs gribam jaunu kursu šajā valstī, jaunu vadību Vašingtonā. Mēs gribam pārmaiņas Amerikā!» uzsver B.Obama, kurš Ameriku raksturo kā izcilāko valsti cilvēces vēsturē. 15 minūtes ilgā runa tiek pabeigta ar ASV politiķiem raksturīgo saukli: «Dievs, svētī Ameriku!»
B.Obama ir teicams orators, bet šī noteikti nebija viena no labākajām viņa runām. Tas nav mazinājis pūļa sajūsmu, kas vienoti skandē: «Obama! Obama!» Nav šaubu, ka B.Obama vislabāk spējis uztvert amerikāņu tieksmi pēc pārmaiņām, kas būtu nepieciešamas pēc astoņus gadus ilgās Dž.V.Buša valdīšanas. Taču brīžiem šķiet, ka daudziem B.Obamas atbalstītājiem nav īsti skaidrs, kādas pārmaiņas viņi gribētu sagaidīt. 58 gadus vecais mītiņa dalībnieks Rejs uzskata, ka B.Obama varētu veicināt saskaņu ASV sabiedrībā. Viņš augstu vērtē arī B.Obamas iebildumus pret Irākas karu un viņa solījumu izvest amerikāņu karavīrus no šīs valsts. 45 gadus vecā Melonija spriež, ka B.Obamam būtu labākas izredzes pārspēt Dž.Makeinu. «Cilvēki balso par pārmaiņām, nevis Obamas ādas krāsu,» stāsta melnādainā Melonija.

Hilerija nepadosies

Līdzīgu viedokli vēlēšanu dienā pie Ostinas pilsētas balsošanas iecirkņa izsaka melnādainā Pamela, kas balsojusi par B.Obamu. «Baraks ir cerība Amerikai. Tas mums ir ļoti vajadzīgs. Mums patiešām vajadzīgas pārmaiņas.» B.Obamas elegantās runas gan nav pārliecinājušas H.Klintones atbalstītājus. «Hilerija prot savu darbu. Viņa nav jauka un mīlīga kandidāte, bet viņa dara savu darbu. Viņa nav tikai runātāja,» spriež 33 gadus vecā Ešlija.
Vakarā arī H.Klintone savā uzvaras runā paziņo: «Amerikāņiem nav vajadzīgi solījumi; viņi ir dzirdējuši gana daudz runu. Viņiem vajadzīgi risinājumi.» Neraugoties uz H.Klintones uzvaru Teksasā un Ohaio, vēlēšanu kampaņas favorīts joprojām ir B.Obama, kurš izcīnīto delegātu skaita ziņā apsteidz H.Klintoni. Taču viņas uzvara nozīmē, ka H.Klintone ieguvusi iespēju turpināt cīņu vismaz līdz 22.aprīlim, kad balsos svarīgā Pensilvānijas štata vēlētāji, vai līdz pat Demokrātu partijas kongresam augusta beigās Denverā. Partijas vadība gan raizējas, ka pārāk ilga un nikna cīņa varētu kaitēt demokrātiem, it sevišķi tāpēc, ka republikāņu kandidāts jau ir zināms un var mierīgi gatavoties vēlēšanām. Tomēr cīnītāja Hilerija negrasās atbrīvot ceļu B.Obamam. «Viņa pati neizstāsies no cīņas, viņu vajadzēs izstumt ar varu,» stāsta Teksasas universitātes profesors Džims Hensons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja