Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Gleznotājam un mākslas vēsturniekam Oļģertam Saldavam - 105

No 19. augusta līdz 29. septembrim Jāņa Akuratera muzejā Rīgā būs skatāma gleznotāja un mākslas vēsturnieka Oļģerta Saldava gleznu izstāde Zemes prieks, pavēstīja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.Izstāde Zemes prieks: gleznotājam, mākslas vēsturniekam Oļģertam Saldavam - 105, kas būs apskatāma Jāņa Akuratera muzeja Gaišajā salonā, iepazīstina galvenokārt ar to Oļģerta Saldava mantojuma daļu, ko glabā Jāņa Akuratera kolekcija Rakstniecības un mūzikas muzeja Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuvē.

"Šo izcilo mākslinieku, šo savas dzimtenes lielo dabas dzejnieku nekad nebeigsim pieminēt, kad mostas gaišās un skaidrās pavasara dienas, nekad nebeigsim pieminēt, kad Rīgas parkos iestājas rudens un kad, staigājot pa tiem, pār galvu aizlido vēja norauta dzeltena kļavas lapa. Tad brīžiem spilgti uzliesmo atmiņas un šķiet, ka redzi atkal Vilhelmu Purvīti soļojam alejās, un viņa acīs kā vienmēr deg asā un pētošā uguns. Un, ja mēs šodien jautājam, kur tad ir atslēga viņa lielajiem panākumiem mākslā, – atbilde vienkārša. Šī atslēga ir rakstura nopietnība, darbs un mīlestība uz savu dzimteni," – tā Oļģerts Saldavs, kurš bija Vilhelma Purvīša skolnieks,  noslēdz savu 1958. gadā Rīgā izdoto monogrāfiju par Vilhelmu Purvīti.

Oļģerts Saldavs dzimis 1907. gada 29. jūlijā Kokneses pagastā zemnieka ģimenē. Gatavodamies studijām Mākslas akadēmijā, strādājis Kārļa Miesnieka, Ugas Skulmes, Ludolfa Liberta darbnīcās. 1927. gadā iestājies Mākslas akadēmijā. Pēc četru kursu beigšanas uzņemts profesora Vilhelma Purvīša vadītajā Dabasskatu meistardabnīcā. Mākslas akadēmiju beidzis 1936. gadā ar diplomdarbu Kulšanas laikā.

Visu mūžu Oļģerts Saldavs stingri seko sava skolotāja mākslinieciskajiem principiem. Gleznojis galvenokārt ainavas – lauku sēta, lauku ainava, lauku darbi viņa audeklos valdzina gan ar glezniecisko meistarību, gan ar lauku neatkārtojamo skaistumu. Pazīstamākie no tiem - Labības laiks (1937), Labības vedēji (1939), Kokmateriālu sagatavošana (1949), Vidzemes ainava (1957), Daugavas ainava pie Kokneses (1957) un citi.

Oļģerts Saldavs piedalījies Kultūras fonda rīkotajās izstādēs, kurās parasti tika nopirkti visi viņa darbi – tie iegādāti dažādu sabiedrisko telpu izdaiļošanai. Rakstījis presē par mākslas jautājumiem, nozīmīgākais darbs – monogrāfija Vilhelms Purvītis. No 1945. līdz 1948. gadam strādājis arī par pedagogu J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, no 1948. līdz 1950. gadam – Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. No 1951. līdz 1960. gadam bijis mākslinieks noformētājs kombinātā Māksla, no 1958. līdz 1960. gadam – žurnāla Māksla līdzstrādnieks.

1926. gada rudenī Oļģerts Saldavs tuvāk iepazīstas ar Jāņa Akuratera ģimeni. Jāņa Akuratera kolecijā ir divas pretēja rakstura 1930. gadā tapušas Oļģerta Saldava gleznas – Ratnīca un Iela (Rīga). Akurateru ģimenes kolekcija glabā arī dažas Saldava vēstules, rokrakstus, zīmējumus, kas būtiski izgaismo gleznotāja personību.
Oļģerts Saldavs veidojis grafisko noformējumu gan savai, gan dažām Laimas un Jāņa Akuratera grāmatām. Saldavs ir viens no pirmajiem, kas pievērš uzmanību latviešu mākslas klasiskajam mantojumam, tā pētniecībai, aprakstiem presē, katalogos un grāmatās.

Mākslinieks miris Rīgā 1960. gada 1. aprīlī.

Gleznotāja un mākslas vēsturnieka Oļģerta Saldava gleznu izstāde Zemes prieks būs skatāma no 19. augusta līdz 29. septembrim Jāņa Akuratera muzejā Rīgā, Torņakalnā, Ojāra Vācieša ielā 6a. Plašāka informācija: www.memorialiemuzeji.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja