Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

„Jaunā ekonomiskā politika”*

Pašreizējie notikumi Latvijas ekonomikā, ja mēs tos nerēķinām ciparos vai makroekonomiskajos rādītājos, bet gan attiecinām uz katru mūsu valsts iedzīvotāju individuāli, protams, nav gluži salīdzināmi ar kādreizējo „Jauno ekonomisko politiku” jebšu, kā raksta vēstures grāmatās – NEP-u. Tomēr zināmā mērā arī šobrīd notiekošais vismaz mūsu valstij, skatoties no iedzīvotāju skatu punkta, ir šāds NEP-s. Citiem vārdiem, slīcēju glābšana pašu slīcēju rokās.

Pirmais simptoms šādam NEP-am ir „mazdārziņu ēras” atdzimšana. Vienā no mūsu valsts lielajiem preses izdevumiem izlasīju, ka šobrīd bizness plaukst un zeļ uzņēmumiem, kas tirgo sējas kartupeļus, dažādas dārzeņu un citu dārza produktu sēklas un stādus. Tā teikt, atgriežamies pie naturālās vai pusnaturālās saimniecības modeļa. Protams, gribas cerēt, ka neba nu nonāksim līdz līmenim kā vecajā padomju anekdotē – kalnieši nokāpj no sava kalnu ciema līdz pilsētai tikai tad, kad aptrūkstas sāls un sērkociņi. Taču pirmais solis šajā virzienā ir sperts.

Latvieši vienmēr bijuši apķērīgi un spējīgi novērtēt draudošās briesmas. Tātad sabiedrības kolektīvā apziņa mūs brīdina: ziepes ir, tāpēc nevajag cerēt, ka kāds (valsts, pašvaldība, partijas vai valdība) mums palīdzēs. Līdz ar to vienīgais risinājums – palīdzēt pašiem sev. Cik nu kuram rocība un iespējas atļauj. Pirmais solis – atgriezt sistēmu, kur galdā tiek celts pašu audzēts tupenis, rācenis vai biešu zupa no mazdārziņa biešu vagā izaudzētajām bietēm. Lūk, tautas akceptētā „jaunā ekonomiskā politika”.

Jo jau apnicis klausīties gudrajās un viszinīgajās runās par to, ka „krīzes dibens” jau sasniegts, ka nu tikai sāksies vēl nebijusi ekonomiskā atmoda, ka sliktākais aiz muguras utml. Finanšu ministra Eināra Repšes solījums („nu, kā gan var nesolīt!”) par lielāko grūtību atstāšanu pagātnē šķiet ne vien neticams, bet pat amorāls. Protams, no augstajiem valdības plauktiem raugoties, varētu šķist dažādi. Bet ģimenei, kurā abi pieaugušie palikuši bez darba, bet bērni jāsūta skolā, „krīzes dibena” sasniegšana nozīmē tikai vienu – minētā ķermeņa vieta ir sasniegta nevis krīzē, bet gan reālajā dzīvē.

Tāpēc daudzu iedzīvotāju atgriešanās pie mazdārziņu būšanas ir ļoti saprotama. Jūs tur, augšā, parunājiet par krīzēm un to risināšanas zinātniskajiem paņēmieniem, bet mēs te, apakšā, ieraksimies savos dārziņos, ēdīsim savus kartupeļus un skatīsimies, kad tad beidzot sāksies priekšvēlēšanu laikā solītā straujā augšupeja. Jo citu iespēju jau nav. Ja neskaita, protams, kārtējo revolūciju (vienalga, kādā arī formātā tā neizpaustos). Bēdīgākais šajā lietā ir nevis ekonomiskā, bet uzticēšanās krīze. Cilvēki vairs netic nevienam vārdam un nevienam solījumam.

Un kā gan ticēt kaut kādai „izejai no krīzes”, ja saldie solījumi tik uzskatāmi disonē ar reāli notiekošo. No darba tiek atbrīvoti tūkstoši, bet mums stāsta, ka sliktākais jau garām. Algas tiek samazinātas dubultā, bet mums tiek apgalvots, ka cenu kritums jau apsteidzot algu samazinājumu... Mazdārziņu buma atgriešanās liecina par vienu – cilvēkiem ir gatava pašiem sava „jaunā ekonomiskā politika”. Un uz valsti viņi lielas cerības neliek. Tāpēc galvenais šobrīd – realizēt tādu valsts un pašvaldību politiku, kas nebalstītos uz nepārbaudāmiem solījumiem un nerealizējamām koncepcijām, bet piedāvāt konkrētas lietas un konkrētus darbus – lai cilvēkiem atgrieztos ticība, ka valstij vai pašvaldībai viņi patiešām interesē. Un tas būs solis, lai atgrieztos pie savstarpējās sapratnes.

*Jaunā ekonomiskā politika (novaja ekonomičeskaja politika – NEP – no krievu val.) – pēc komunistu apvērsuma Krievijā pagājušā gadsimta divdesmito gadu sākumā realizēta ekonomiska programma, kas sākotnēji bija paredzēta, lai glābtu no sagrūšanas padomju Krievijas ekonomiku.

Sagatavoja: Ilmārs Gromuls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja