Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kandavas novada dome cenšas atbrīvoties no pašvaldības īpašumiem

Inga Priede, „Sabiedrība citai politikai” Kandavas nodaļa

Kandavas novada domes deputāti 30. aprīļa domes sēdē izskatīja jautājumu par pašvaldības īpašuma "Grenču skola" atsavināšanu izsolē. Tā kā skola šobrīd ir visvērtīgākais no neizmantotajiem pašvaldības īpašumiem un tirgus cenas ir nokritušas līdz minimumam, šāda pārdošana būs visīstākā pašvaldības mantas izsaimniekošana.

Neskatoties uz to, Kandavas novada dome pieņēma lēmumu par pašvaldības īpašuma "Grenču skola" pārdošanu izsolē. Lēmums tika pamatots ar to, ka ēkai ir augstas uzturēšanas izmaksas, tomēr netika nosauktas summas, kas nepieciešamas uzturēšanai. „Sabiedrība citai politikai” (SCP) Kandavas nodaļas aicinājums tika nosaukts par politisko aģitāciju. Sēdes laikā partijas SCP pārstāvis Guntis Zariņš centās aizstāvēt aicinājumā pausto viedokli, piedāvājot alternatīvus risinājumus ēkas konservācijai, internāta un skolas izmantošanai, lai rīkotu bērnu vasaras nometnes, taču neviens nevēlējās iedziļināties lietas būtībā. Deputāts A.Lēnerts (TP) ciniski paziņoja, ka, ja kāda iedzīvotāju grupa vēlas šo ēku saimnieciski izmantot, tad lai piedalās izsolē, nopērk šo ēku, un tad arī realizē savas idejas. Šādu viedokli atbalstīja arī deputāti A.Ķieģelis (ZZS), V.Dreimanis (LPP/LC), A.Aleksīns (LPP/LC), L.Gudakovska (LPP/LC), A.Lēnerts (TP), M.Fomina (ZZS), N.Štoferts (JL), I.Znotiņa (ZZS). Pret ēkas pārdošanu bija D.Rozenfelds (TP) un A.Gailītis (TP).

A.Ķieģelis, lai pārliecinātu deputātus balsot par pārdošanu, argumentēja, ka ēka jau netikšot pārdota tik ātri... Pēc vēlēšanām jaunais domes sastāvs varēšot pieņemt citu lēmumu... Tomēr radās iespaids, ka atsevišķas personas vai kāda konkrēta persona ir personiski ieinteresēta, lai ēkas pārdošana notiktu pēc iespējas ātrāk, jau līdz vēlēšanām, jo tad jautājuma izskatīšanu mierīgi varētu atstāt jaunā domes sastāva ziņā.Ēkas bilances vērtība ir 60 000 lati, papildus renovācijā ir ieguldīti vairāk nekā 150 000 latu. Pašreizējā tirgus vērtība 90 000 latu. Izsoles sākuma cena – 100 000 latu. Uzskatu, ka būtu lietderīgi par pieņemto lēmumu informēt Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministriju, kā arī Valsts kontroli.

Pēc domes sēdes SCP Kandavas nodaļas biedri A. Jēkabsons un G. Zariņš ieradās Grenčos, lai uzzinātu, kas šobrīd notiek Grenču skolā. Viņu ziņojums ir šāds:”Lai gan par pašvaldības naudu skolu it kā apsargā divi uzraugi, nevienas dzīvas dvēseles tur nebija, mēs izstaigājāmies, piezvanījām pie ārdurvīm (jo redzējām, ka bibliotēkas logs ir vaļā) – neviens tā arī neatsaucās un nepainteresējās, ko mēs tur darām. Tas bija laikā no plkst. 16.00 - 16.30.”

Grenču skola ir īsta pils. Jumts uzlikts jauns. Ir visas komunikācijas. Skolas ēkas platība 1855 kv.m., internāta platība 560 kv.m., zemes platība 8,6 ha (ābeļdārzs, nedaudz meža, lauksaimniecības zeme, garām tek strauts, kur var izveidot dīķi, ir stadions un katlu māja). Visas komunikācijas darba kārtībā. Skolas ēkai ir pagrabstāvs ar darba kārtībā esošu virtuvi un ēdamzāli, 3 virszemes stāvi. Internātam 2 stāvi, 13 lielas istabas (no 19 līdz 29 kv.m. katra, kopā apdzīvojamās telpas 348 kv.m.), 3 tualetes, 2 dušas telpas u.c. Ideāla vieta, kur rīkot vasaras nometnes. Kad Kandavas domes sēdē ieminējos, ka ar nometnēm varētu iegūt naudu apkurei un ēkas uzturēšanai, A. Gudakovska (LPP/LC) pateica, ka nekas tur nesanākšot jo bērnu vasaras nometnes taču esot bez maksas. Neviens deputāts pat neiebilda pret tādu nejēdzīgu paziņojumu.Pēc G. Zariņa aprēķiniem sanāk, ka īpašuma viena kv.m. pārdošanas cena būs (nerēķinot katlu māju un zemi) 41 latu par kv.m.  Ja es savu 2 istabu dzīvokli (bez zemes) pārdotu par tādu cenu, tad man sanāktu tikai 2000 latu par dzīvokli. Tātad – pilij pārdošanas cenu esam uzlikuši kā kaut kādam „bomžatņikam” vai šķūnim bez jebkādas vērtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja