Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kas notiek ar Somiju un somiem?

Kas notiek ar Somiju un somiem? Ir jāuzmanās no vienkāršotiem skaidrojumiem, tomēr kaut ko var pateikt jau šobrīd.

Pirmkārt, Somija ”vienmēr” bijusi daudz vardarbīgāka valsts nekā citi Ziemeļvalstu kaimiņi, un īpaši krīžu laikos palielinājusies noziedzība un vardarbīga uzvedība. Tā tas bija 19. gadsimtā ”somu dunču varoņu” laikā, un tā tas bijis arī vēlāk, vismaz sākot ar I un II Pasaules karu.

Otrkārt, somiem vienmēr bijis daudz ieroču, un tos arī liek lietā. Visā valstī iecienīts vaļasprieks ir šaušanas sports un medniecība. Ieroču atļauju un arī pašu ieroci var iegūt viegli, un vismaz laukos tādi ir praktiski katrā mājā.

Treškārt, var teikt, ka savā ziņā runa ir par modi. Pēc tam, kad students no Helsinkiem uzspridzināja bumbu iepirkšanās centrā (2002. gada oktobrī, aizgāja bojā viņš pats un vēl 6 cilvēki) un Jokelas skolas audzēknis uzsāka apšaudīšanos paša skolā (2007. gada novembrī, gāja bojā viņš pats un vēl 8 citi) pret skolām interneta lapās izskanējuši draudi, kas sējuši bailes, traucējuši mācību darbu un rezultātā daudzi sodīti.

Ceturtkārt, nav noslēpums, ka somu jaunieši jūtas slikti. Pizas rezultāti, kas apkopo skolēnu sekmes, gan rāda, ka somu skolēni ir labākie pasaulē. Tā ir izkārtne, aiz kuras slēpjas daudzas nelaimīgas dzīves.

Šķiet, ka liela daļa vecāku neprot audzināt bērnus. Somu darba dzīve prasa no pieaugušajiem daudz, un viņiem nepietiek laika bērniem. Bērni un jaunieši paliek vieni paši, bieži bez draugiem un tuviem cilvēkiem. Viņiem ir garīga rakstura problēmas, un visi zina, ka Somijā nepietiek jauniešu psihiatru.

Daudzi jau agros gados lieto alkoholu un iesloga sevi pagrīdes kultūru perēkļos. Viņu pasaule ir pilnīgi melna. Varbūt par to liecina arī pēdējos gados Somiju Eirovīzijas konkursā pārstāvējušie briesmoņi un smagā metāla mūzika.

Interneta lapās, ko iecienījuši jaunieši, var atrast pamācības, kā gatavot bumbas, un tur ir arī video ar šaušanu, kā arī ekstrēmas un pārcilvēka idejas. Policija seko YouTube un citas interneta lapas, un lūdz to lietotājus ziņot par pamanītiem aizdomīgiem gadījumiem. Kauhajoki šāvējs sava video dēļ bija pratināts vienu dienu pirms asinspirts, un arī Jokelas slepkava rādīja internetā apšaudīšanās video.

Satriektie Jokelas skolēni un skolotāji joprojām saņem krīzes palīdzību, kaut arī kopš notikuma pagājis gandrīz gads. Svētdien, divas dienas pirms šaušanas Kauhajoki, speciālisti Somijas lielākajā laikrakstā skaidroja, ka vientulība, kas padziļinās, un nošķirtība noved pie slimībām un bezcerīgas rīcības. Viņu ieteiktais risinājums ir tuvinieku un kaimiņu sadarbība, kā arī līdzdarbība brīvprātīgās organizācijās.

Jācer, ka par Latvijas jauniešiem jau tiek domāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja