Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Krievija iebrūk Gruzijā. Vai klusēsim?

Ir noticis tas, ko pēdējā gada laikā ir paredzējuši daudzi, un arī tas, no kā daudzi ir baidījušies. Kaukāzā sāk eskalēties konflikts starp Gruziju un Krieviju, kur strīdus ābols ir Dienvidosetija - neliela Gruzijas ziemeļu province ar pāris desmit tūkstošiem iedzīvotāju. Dienvidosetijā jau ilgāku laiku ir eksistējis separātisks režīms, kurš patiesībā ir bijis Krievijas marionete, un Krievija, slēpjoties aiz tā saucamo Krievijas miera uzturētāju spēkiem, ir faktiski kontrolējusi šo nelielo teritoriju un tajā esošos satiksmes tuneļus cauri Kaukāza kalnu grēdai.

90% Dienvidosetijas iedzīvotāju ir pieņēmuši Krievijas pilsonību, savukārt šo faktu Krievija izmanto kā papildus ieganstu, lai iejauktos Gruzijas iekšējās lietās. Krievija nav sapratusi faktu, ka tas, ka kaut kur ir Krievijas pilsonis, nenozīmē, ka šī vieta ir Krievija, lai kā arī negribētos.

Gruzija un tās prezidents Saakašvili ir devis iespēju dienvidosetīniem saņemt maksimāli iespējamo, proti, saglabājot Gruzijas teritoriālo integritāti, bet realizēt plašu reģionālo autonomiju. Nekur citur Dienvidosetija nespētu iegūt neko vairāk, bet, lai izveidotu neatkarīgu valsti, ar pāris desmit tūkstošiem iedzīvotāju un Krievijas atbalstu ir par maz. Savukārt, Krievijai ir par maz ar Gruzijas piedāvājumiem. Krievija grib saglabāt kontroli pār Kaukāzu, jo uzskata to par „tuvajām ārzemēm” un savu stratēģisko interešu objektu. Tāpēc Krievija karo ar Gruziju. Krievija jau ir nosūtījusi vairāk nekā 150 tankus un bruņumašīnas uz separātisko Gruzijas provinci un tehniski kontrolē tuneļus cauri kalnu grēdai. Tas tīri praktiski rada problēmas Gruzijas pusei panākt ātru uzvaru reģionā. Krievijas lidmašīnas lido pār Gruzijas teritoriju. Pašreiz visskaidrāk izpaužas Krievijas ārpolitikas divkosīgā daba par it kā etnisko tīrīšanu Dienvidosetijā, par savu pilsoņu aizsardzību, par tā saucamajiem miera uzturēšanas spēkiem. Uz Dienvidosetiju plūst Krievijas organizēti un atbalstīti brīvprātīgie no Abhāzijas un Krievijas.

Starptautiskā sabiedrība ir vāji nosodījusi Krieviju, daudzām Eiropas amatpersonām negribas pārtraukt savus ierastos atvaļinājumus dēļ Gruzijas, citi ir Olimpiskajās spēlēs, kamēr ASV politika ir daļēji paralizēta ar gaidāmo prezidentu maiņu. Līdz šim mirklim Krievija ir centusies, bet nesekmīgā veidā, pacelt jautājumu ANO Drošības padomē, lai nosodītu Gruziju. Tas nav izdevies. Gruzijas sakāves gadījumā attīstība Kaukāzā negatīvi ietekmēs Eiropas un ASV pozīcijas šajā reģionā. Tas negatīvi ietekmēs arī Latvijas drošību, jo mēs esam Krievijas kaimiņvalsts un nākošais Krievijas interešu reģions aiz Kaukāza. Bez tam, Gruzija ir NATO kandidātvalsts. Diemžēl starptautiskās organizācijas, ANO, ES un NATO, reaģē pārāk lēnām.

Visiem Latvijas politiķiem, sabiedriskām organizācijām un pilsoņiem ir jāsaprot, ka mēs atrodamies ļoti grūtā situācijā, kamēr Gruzija praktiski atrodas kara stāvoklī ar Krieviju. Starptautiskai sabiedrībai, Gruzijas draugu grupai, Eiropai un NATO ir jāreaģē nekavējoties, lai palīdzētu Gruzijai un piespiestu izvest Krieviju savu karaspēku no Gruzijas teritorijas. Ja nepieciešams, uz Gruzijas separātisko reģionu jānosūta ANO miera uzturēšanas spēki, bez Krievijas līdzdalības. Pēc tam jāpanāk Gruzijas administrācijas nostiprināšana šajā teritorijā. Pārāk ilgi ES un sevišķi Eiropas lielās valstis ir ignorējušas Gruzijas un Gruzijas draugu aicinājumus Eiropas Savienībai iesaistīties šī jautājuma risināšanā. Cik reizes, pats būdams par ārlietu ministrs un uzrunājot šo jautājumu Eiropas ārlietu ministru tikšanās reizēs, esmu atdūries pret pieklājīgu klusēšanu? Tagad mēs par to maksājam. Ja mēs aktīvi nestrādājam ārpolitikā, mēs zaudējam kontroli pār notikumiem, Eiropai un ASV ir jāpalīdz Gruzijai un jāatgūst kontrole pār šo reģionu, citādi tas būs zaudēts reģions, bet Krievijas agresīvā apetīte būs tikai augusi. Krievija ir jāaptur, kamēr nav par vēlu.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja