Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kristīne Kursiša. Pa zemapziņas bungām!

Kristīne Kursiša ar izstādi Ārpus kontroles aicina pārvērtēt stereotipus

Ja neesat rēķinājies, ka jūs uzrunās tik tieši, būs pārsteigums. Mākslinieces Kristīnes Kursišas izstādes Ārpus kontroles centrā — elektrisks bungu komplekts, kas uzrībina, kad ziņkārīgi ejat tam garām. Līdzās mazs galdiņš, uz kura virsmas kā cirka mākslinieki pirms izšķirošā numura saspringst un bīstami saļodzās akrobāti: daži zīmuļi un lineāls. Norimst. Tad bungu rīboņas pavadībā atkal viss no gala.

"Tāda ir dzīve," saka K.Kursiša, kuras darbiem raksturīgi vispārcilvēciskas vērtības un problēmas rādīt caur personiskā pārdzīvojuma prizmu. Ar šo izstādi māksliniece vēlas līdzcilvēkus rosināt uz pārdomām: vai dzīve ir tikvien vērta, lai to nodzīvotu, apzinīgi izpildot sabiedrībā pieņemtās normas? Neuzdrošināties būt patiesam. Nepateikt to, ko domāji. Neizdarīt, ko vēlējies, jo "ko gan par to padomās citi"?

Dzīve paiet, nāve drīz klāt, un kā cirkā pirms izšķirošā numura rīb jūsu pašu visbūtiskākās — zemapziņas — bungas: vai tu nodzīvoji šo dzīvi tā, kā patiešām vēlējies?

Izstādē aplūkojamās instalācijas rosina domāt par to, ka pārāk daudz mēs vēlamies kontrolēt, bet emocijas, zemapziņas impulsi bieži vien nepakļaujas šai kontrolei. Vēlaties izmainīt dzīvesdrauga raksturu un ieradumus? Muļķības! Sanāks vien bezgalīga aizvainojumu ķēdīte. "Laiku laikos tā ir bijis, bet mēs atkal kāpjam uz tiem pašiem grābekļiem," — tā K.Kursiša par kādu no instalācijām.

Starp citu, atmest prāta un platā, pieklājīgā smaida kontroli māksliniece aicina arī savus kolēģus. Gribas, lai izstādes atklāšanā ne tikai iedzer vīnu un uzdāvina ziedus, bet diskutē par darbiem. "Tikai tad tam ir jēga," uzskata māksliniece.

"Latvijā cits citu pārāk labi pazīst. Tādēļ reti saka, ko patiesībā domā," Kristīne piebilst. Viņa utopiski aicina visus cilvēkus izteikt patiesās domas un jūtas. K.Kursiša gan apzinās, ka tas būtu "nāves numurs, kas gala rezultātā beigtos ar sociālu pašnāvību".

K.Kursiša pārvalda dažādus mākslas medijus. Absolvējusi Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu. Nesen ieguvusi arī maģistra grādu kinorežijā — viņa veidoja īsfilmu Privātdetektīvs par pasaulē atzinību guvušo jauno latviešu modes mākslinieku tandēmu Mare&Rols. Tapis arī klips Naktsmurgi par Mare&Rols modes kolekciju — tas tikko piedalījies prestižajā modes kritiķes Diānas Pernē rikotajā ASVFF modes filmu festivālā, kas notika Palais de Tokyo Parīzē.

Janvārī K.Kursiša kopā ar vīru mākslinieku Miku Mitrēvicu dosies uz Genti Beļģijā, kur Miks studēs, bet Kristīne perinās jaunus mākslas projektus.

*

Māksla

Kristīnes Kursišas personālizstāde Ārpus kontroles galerijā Alma (Rūpniecības iela 1) līdz 22.X, ieeja brīva

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja