Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kurzemes krāsas un Eiropas gobelēni

Jaunas izstādes Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā

Īsi pirms valsts svētkiem Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā apmeklētājiem durvis vērušas vairākas jaunas izstādes, kas būs apskatāmas līdz pat nākamā gada 13. janvārim. Astoņos mākslas projektos pārstāvēts gan pašmāju kolorīts, turpinot Latvijas simtgades svinību noskaņojumu, gan abu tuvāko kaimiņzemju un citu valstu mākslinieku daiļrade.

Latvijas mākslu jaunajā izstāžu kopumā iezīmē Talsu mākslinieku grupas, sauktas arī par Talsu Krūmu mākslas grupu, ekspozīcija Kurzemes krāsas. Ar šo izstādi grupa atzīmē savu 33. gadskārtu un rāda savas mākslas galvenos inspirācijas avotus – ainavu un katra individuālo dzīves izjūtu. Glezniecībā tas izpaužas, sākot ar izteiktu abstraktā ekspresionisma sniegumu (Andris Vītols) un beidzot ar konceptuālo reālismu (Inese Mīlberga). Lielāko gleznotāju pulku veido ekspresionisti un reizē arī labi koloristi (Zigurds Poļikovs, Andris Biezbārdis, Gunta Kalsere, Guna Millersone, Elmārs Orniņš, Ance Gricmane). Modris Sapuns ir viens no pašlaik Latvijā vairāk zināmajiem māksliniekiem naivistiem, trīs Talsu fotogrāfi savos attēlos ir vairāk meditatīvi, reflektējot par 80. gadu sabiedrības izjūtām (Uldis Balga), par mazpilsētas vides noskaņām (Gatis Spalvēns) un Ziemeļkurzemes ļaužu dzīves un dabas skarbo skaistumu (Dainis Kārkluvalks). Izstādē var ieskatīties arī Talsu Krūmu mākslas grupas akcijās un performancēs, videofilmā Krūmi, draugi un māksla, bet Kurzemes krāsu un sajūtu viļņojumā ieved Lauras Feldbergas instalācijas.

Latviju Rotko centra jaunajā izstāžu sezonā pārstāv arī divu izcilu keramiķu izstādes – Izabellas Krolles Artērija un Lilijas Zeiļas Pēdas. Pieskārieni. Daudzpusība.

Projekts Igaunijas simtgade Latvijā piedāvā 50 Igaunijas grafiķu darbu parādi. Savukārt Lietuvas sveiciens uz Marka Rotko mākslas centru atceļojis no Šauļiem ar Vaidota Januļa izstādi Dvinskas cietokšņa dienasgrāmata. Iedvesmojies no Daugavpils cietokšņa apkārtnes un noslēpumainās gaisotnes, mākslinieks savos grafikas un digitālās drukas darbos atsperas uz daudzajiem kultūrvēsturiskajiem subkultūras slāņiem, kurus veido kaligrāfija, grafiti, tekstūras.

Vēl plašāku starptautisku elpu jaunajam izstāžu ciklam piešķir Vācijas Pashmin mākslas galerijas izstāde Jūliuss Fogtli – Šveices impresionisma vēstnesis, kas iepazīstina ar izcilo šveiciešu ainavistu un portretistu. Pašmāju organizētā 5. Starptautiskā tekstila un šķiedru mākslas simpozija dalībnieku izstāde aptver Japānas, Taivānas, Islandes, Indijas, Polijas, Itālijas, ASV/Meksikas, Dienvidkorejas, Francijas un Latvijas tekstilmākslinieku daiļradi. Savukārt Eiropas gobelēnu foruma ceļojošajā izstādē Artapestry 5 eksponēti laikmetīgi gobelēni, ko darinājuši 12 valstu mākslinieki.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja