Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latgales bagātība un posts

Vienmēr esmu apskaudusi latgaliešus par to īpašo tuvību, kas viņus vieno, lai arī kurā Latvijas nostūrī viņi satiktos. „Vasals, brōl”, viņi viens otram saka. Tieši „brāl’ ”, nevis vienkārši „Vesels!”, un tas skan tik sirsnīgi un ģimeniski. Neviena cita Latvijas reģiona cilvēku kopība neizpaužas tik spilgti.

Kurzemnieki, vidzemnieki un zemgalieši daudz vēsāk izturas pret saviem nejauši satiktajiem novadniekiem. Man šķiet, ka latgaliešu izjūtas, saklausot cita latvieša pareizrunā tik raksturīgo fonētisko un intonatīvo piesitienu, ir līdzīgas tam saviļņojumam, kuru izjūtu ārzemēs, kad padzirdu skanam latviešu valodu. Arī man tad gribas teikt: „Sveicināti, mīļie. Vistuvākie!”.

Nesen kopā ar Janīnu Kursīti divas dienas braucām pa Latgali. Tikāmies ar cilvēkiem Preiļos, Rēzeknē, Mērdzenē, Goliševā un Kārsavā. Varbūt latgalietes Janīnas iedvesmoti, varbūt tāpēc, ka pašapziņa cēlusies, cilvēki visur runāja latgaliski. Priecājos un domāju, kāda tā ir Latvijas bagātība, ka mums ir latgaliešu valoda (zinu jau zinu, mūsu valodas pūristi tūdaļ mani pārlabos – dialekts!) un ka mums ir tik savdabīga, tik spēcīga latgaļu kultūra un identitāte. Cik ļoti tā jākopj un jāsargā! Valstiski jāsargā. Tas ir mūsu stratēģiskais uzdevums nepieļaut latviskā un latgaliskā eroziju Latgalē.

Tieši tāpēc tik satraucoši bija uzzināt, ka Latgales radio un Latgales literatūras izdevniecības nākotne karājas mata galā. Pateicoties entuziastu grupai gada sākumā izdevās novērst darījumu, kas radio padarītu par vēl vienu raidītāju krievu valodā. Taču turpmākā radio nākotne vēl arvien ir neziņā tīta līdzekļu trūkuma dēļ. Runa nav par miljoniem. Vien par kādiem 60 000 latu gadā. Uz dāsni valsts iestādēs izmaksāto prēmiju fona tas tāds nieks vien ir. Valstij būtu tikai jāgrib.

Latgales radio pašlaik ir vienīgā balss reģionā, kas raida latgaliski un stiprina latgalisko, bet vienlaikus arī latvisko identitātes un kultūras apziņu. Šī balss ir vajadzīga kā ūdens malks izslāpušam. Citādi iestāsies pilnīga dehidratācija. Atbalsts ir vajadzīgs arī izdevniecībai, kas ekonomiskās krīzes apstākļos un ar 21% PVN nespēj pastāvēt. Abi šie iestādījumi nav tikai komercuzņēmumi, bet veic arī neaizstājamu kultūras misiju, kas ir būtiska ne tikai Latgalei, bet Latvijai kopumā. Lai nosargātu, pietiktu ar pavisam nelielu palīdzību. Kaut vai valsts pasūtījumu Latgales radio, divi raidījumi nedēļā, kas ļautu izdzīvot līdz labākiem laikiem, kamēr valstij būs vairāk līdzekļu un gribas.

Katru gadu 15. augustā Aglonā valsts vīri un sievas gandrīz vai grūstās televīzijas kameru priekšā, lai tikai apliecinātu, ka arī ir ticīgāki par ticīgajiem. Grūti viņu ticībai un Latgales mīlestībai noticēt, jo darbi to neapstiprina. Patiesais atbalsts Latgalei būtu īpašas valsts politikas radīšana Latgales ekonomiskās attīstības un kultūras identitātes atbalstam un nostiprināšanai. Īpaši tā vajadzīga tagad krīzes apstākļos, kad latviski latgaliskais ir īpaši apdraudēts. Jau tagad pierobežas apgabalos vairāk dzirdama krievu nekā latgaliešu valoda.

Mums jāapzinās, ka Latgales identitāte ir apdraudēta. Un ne tikai krieviskā spiediena dēļ, bet arī valstiskas vienaldzības dēļ. Latgalieši to jūt un daudziem entuziastiem nolaižas rokas – cik ilgi var degt? Reiz katra uguns izplēn.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja