Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latviešu mākslinieki Gentē provocēs ar klusumu

No 23. līdz 29. septembrim Beļģijas pilsētas Gentes mākslas centra Vooruit sezonas atklāšanā ar programmu Trešā auss piedalās Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa un mākslinieki Kate Krolle un Voldemārs Johansons, kā arī britu teātra kompānija Forced Entertainment un somu mākslinieks Hanss Rozenstrēms

Viens no vadošajiem mākslas centriem Beļģijā Vooruit jau otro gadu aicina vieskuratorus veidot starpdisciplināras programmas, piedāvājot atšķirīgu skatījumu uz laikmetīgā teātra un mākslas procesiem un sarunas veidu ar skatītāju.

Vooruit 2018./2019. gada sezonas atklāšanas nedēļā teātra kuratore, producente un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa piedāvās programmu Trešā auss, kas provocēs ar klusumu un aicinās ieklausīties. "Vizuālās kultūras pārpludinātajā pasaulē mūsu redzes saikne ar pārējām maņām pamazām sairst. Tas, ko mēs redzam, vairs neietekmē to, ko jūtam vai domājam. Visaptverošā un nepārtrauktā trokšņa rezultātā arī mūsu dzirde zaudē asumu, bet mēs paši – spēju klausīties. Nedēļā, kad teātra nams Vooruit atver durvis jaunajai sezonai, es aicinu apstāties un praktizēt klausīšanos, jo tā noderēs gan teātrī, gan reālajā pasaulē. Uzkavēties telpā, ko rada skaņa, vārdi un stāsti, sajust to fizikalitāti. Pieredzēt brīdi, kad maņa dzirdēt kļūst par prasmi klausīties," uzsver Gundega Laiviņa.

Programmas centrā ir divi mākslas darbi savstarpējā mijiedarbē – cilvēku radītu vārdu un nozīmju dialogs ar skaņu, ko izelpo okeāns. Sešu stundu ilgā leģendārās britu kompānijas Forced Entertainment izrāde Un tūkstošajā naktī… ir valodas un vārdu svinēšana, kas pēta stāstnieka, stāsta un klausītāja attiecības un atklāj teātra īsto dabu.

Izrādes laikā pasaule tiek uzbūvēta un sagrauta neskaitāmas reizes, līdzīgi kā latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona kinematogrāfiskajā skaņas instalācijā Slāpes. Šis monumentālais okeāna vētras piemineklis aicina uzkavēties ainavā, ko veido nerimstoša ūdens masu kustība, vējš, lietus un troksnis, vērot un ieklausīties stihijā no attāluma, kas nebūtu iespējams dabiskajā vidē, kad apbrīns mijas ar šausmām. Abi darbi tiks demonstrēti paralēli divās galvenajās Vooruit zālēs, un skatītāji tiks aicināti tos pieredzēt viena vakara laikā.

Programmā iekļauta arī somu mākslinieka Hansa Rozenstrema skaņas instalācija Mikado, kurā skatītājs kļūst par galveno varoni un, ieklausoties tekstā un ielūkojoties spogulī, piedzīvo personīgu transformāciju, un latviešu mākslinieces Kates Krolles jaundarbs Pie tekošiem ūdeņiem, kas ir veidots Vooruit bēniņu telpai un pēta gaidas, pacietību un gaidīšanas mākslu.

No 25. līdz 30. septembrim Voldemāra Johansona darbs Slāpes tiks rādīts arī Sanktpēterburgā Starptautiskajā teātra festivāla Aleksandrijskij programmā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja