Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latvija novesta līdz bankrotam

Valdība ne tikai slēpj no sabiedrības valsts finanšu sistēmas patieso stāvokli, bet tai nav nekāda nopietna plāna valsts glābšanai.Finanšu ministrs Atis Slakteris jau kļuvis par sabiedrības apsmieklu, nedēļas laikā mainot summu, kuru jāaizņemas no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) – vispirms ārvalstu medijos paziņojot, ka jāaizņemas trīs, bet dažas dienas vēlāk jau piecus miljardus eiro.

Arī Ministru prezidents Ivars Godmanis ir zaudējis vadību pār procesiem valstī un līdzīgi kā finanšu ministrs ik dienas maina viedokli par valstij vitāli svarīgiem finanšu jautājumiem – iekšzemes kopprodukta prognozi, budžeta deficītu un sarunām ar SVF. Latvijas sabiedrība tiek turēta noslēpumu, mītu un puspatiesību varā, kas krīzes situācijā vairo vispārējo neticību valsts ekonomikai un rada paniku. Traģiski, ka laikā, kad tūkstošiem Latvijas mājsaimniecību izjūt nopietnu naudas trūkumu, tūkstošiem Latvijas cilvēku vairs nespēj pildīt savas kredītsaistības, tūkstošiem ģimenes apgādnieku zaudē darbu, tūkstošiem uzņēmēju saskaras ar maksātspējas problēmām un valdībai būtu īpaši jādomā par savu iedzīvotāju labklājību, liekas, ka valdības svarīgākais uzdevums ir nodokļu maksātāju līdzekļus novirzīt banku un miljonāru glābšanai. Tāpat neizpaliek rūpes arī par augsti apmaksātu ierēdņu algu palielināšanu. Nav brīnums, ka cilvēkus visā Latvijā vieno sajūta - Godmaņa valdība ir aizmirsusi, ka bez politiķiem, valsts augstākajiem ierēdņiem un miljonāriem šajā valstī dzīvo un uztur savas ģimenes vairāk nekā divi miljoni cilvēku. _Sabiedrība citai politikai_ aicina:

* Valdību skaidri informēt par patieso valsts finanšu sistēmas stāvokli, izskaidrojot sabiedrībai, kādas grūtības to sagaida;

* Valdību precīzi norādīt, cik naudas nepieciešams aizņemties starptautiskajās institūcijās un kādiem mērķiem tā tiks izmantota;

* Saeimu veikt stingru parlamentāro kontroli pār sarunu procesu ar SVF;

* Valdību publiski paust kategorisku nostāju pret tādiem SVF nosacījumiem, kas pasliktinātu lielas daļas iedzīvotāju jau tā grūto finanšu situāciju, piemēram, neapdomīgu nodokļu palielināšanu un algu samazinājumu valsts sektorā strādājošajiem - skolotājiem, policistiem un ārstiem.

* Valdību un Latvijas Banku publiski un dokumentāli apliecināt, ka nenotiks nekāda atkāpe no pašreiz noteiktā lata kursa.

* Valdību izstrādāt noteikumus nodokļu brīvdienām mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, kuri līdz šim godīgi maksājuši nodokļus, taču krīzes laikā spiesti slēgt savus uzņēmumus.

* Valdību izstrādāt īpašus pasākumus to uzņēmēju atbalstam, kuri krīzes apstākļos saglabā darba vietas.

* Valdību novērst jebkādas iespējas dažiem ar politiskajām partijām saistītiem oligarhiem kļūt vēl turīgākiem, izmantojot valsts intervenci Parex bankā vai SVF aizņēmumu.

* Valdību, pieaicinot opozīcijas partiju pārstāvjus un neatkarīgus ekonomistus, veidot valsts ekonomikas stabilizācijas plānu, īpašu uzmanību veltot mazo un vidējo uzņēmumu un mājsaimniecību, nevis tikai atsevišķu miljonāru labklājībai.

* Valdību diskutēt ar sabiedrību par progresīvā nodokļa ieviešanu cilvēkiem, kuri pelna virs 100 tūkstošiem latu gadā, un nodokļa piemērošanu uzņēmumu dividendēm virs 50 tūkstošiem latu gadā.

Partija Sabiedrība citai politikai aicina opozīcijas partijas, nevalstiskās organizācijas un sabiedrību kopumā šajā valstij smagajā laikā būt vienotiem, izdarot spiedienu uz Tautas partijas, LPP/LC, ZZS un TB/LNNK koalīciju. Mēs nedrīkstam pieļaut, lai, glābjot bankas un miljonāru uzņēmumus, tiktu aizmirsti pārējie Latvijas iedzīvotāji.

Sabiedrība citai politikai aicina cilvēkus būt īpaši modriem Ziemassvētku un Jaungada svinību un brīvdienu laikā, jo pastāv pamatotas aizdomas, ka šajā laikā varētu tikt pieņemti lēmumi atsevišķu oligarhu un partiju, nevis Latvijas valsts un sabiedrības interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja