Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latvijas Apraides organizācija?

Šobrīd ir sākusies valsts pārvaldes institūciju auditi, un tiek pārvērtēta vairāku iestāžu lietderība. 2003.g. pirms iestāšanās ES pēdējā acquis communautaire tika skaidri norādīts, ka Latvijai ir jānodrošina valsts pārvaldes ilgtspējīga attīstība. Induļa Emša, Aigara Kalvīša un Ivara Godmaņa valdības nespēja piedāvāt vīziju pārvaldes sistēmas reformēšanai, kura atbilstu 21.

gs. ES dalībvalstij. Tā vietā ar austrumniecisku pompozitāti tika turpināta medību un tām sekojoša uzdzīves kultūra, kāpts kalnos un no jauna izgudrots "pašmāju velosipēds". Tas, ka šobrīd ir kvalitatīvi jāpārveido izglītības, tieslietu un iekšlietu sistēmas, jāizvērtē valsts administrācijas un politiķu darbība, un tas viss vienā reizē, liecina par greizu pieeju darba organizācijai. Šādu "pieeju" visspilgtāk raksturoja izbijušais premjers savā 2007.g. uzrunā Latvijas Universitātes politoloģijas studentiem. Salīdzinājumam, kaimiņi igauņi tieslietu reformu veica 1990.g. sākumā, kura bija pamats politiskās kultūras pārveidei, un kura ļāva nonākt līdz veiksmīgai policijas un sabiedrisko mēdiju reformai 2007. gadā.

Elektronisko mēdiju likumprojekts virzās cauri Latvijas pārvaldes gaiteņiem, un kopš marta sākuma NRTP (http://www.nrtp.lv/lv/padome/aktualitates/608-likumprojekts-elektronisko-mediju-likums) to ir izlikusi publiskai apskatei. Tas ir nežēlīgi garš un, piemēram, trīs reizes pārsniedz Igaunijas līdzvērtīga likuma teksta apjomu. Atgādināšu, ka 2007.g. janvārī pieņemtais Igaunijas apraides likums kopēja BBC darbību. Atšķirībā no mūsu Ziemeļu kaimiņiem Saeimā iesniegtais likumprojekts neparedz veidot Latvijas Apraides organizāciju, bet paredz lāpīt nesalāpāmo. Tik mazā valstī kā Latvijā divas sabiedrisko mēdiju administrācijas ir izšķērdība. Saprotu Latvijas Televīzijas un sevišķi Radio darbiniekus, kuri pēc nedienām ar finansējumu jūtīgi uztver jebkuru politiķu vēlmi reformēt esošās iestrādes. Tomēr, lai sabiedriskais mēdijs būtu pilnvērtīgs informācijas kanāls, ar saviem žurnālistiem Latvijai interesējošās ārvalstīs, un kvalitatīvām pārraidēm latviešu valodā būtu nepieciešama vienota Latvijas sabiedriskās apraides organizācija.

Kopš sabiedriskās apraides organizācijas izveides no Igaunijas sabiedriskās televīzijas (ERR) ir pazudušas uzbāzīgās reklāmas. Igaunijas radio darbinieki gan žēlojās par liela skaita sabiedrisko attiecību speciālistu algošanu, bet likumā nostiprinātā un atklātā finansējuma sistēmas sakārtošana ir devusi ERR darbinieku radošajam darbam tik nepieciešamo drošību. ERR ir savi korespondenti Ņūjorkā, Briselē un Maskavā, un vēl vesela rinda līgumdarbinieku Eiropā, Āzijā un Dienvidamerikā. Žurnālistu pārraides ir redzamas televīzijā un tās skan arī radio, šādi ERR ir izveidojusies par kvalitatīvāko igauņu valodā raidošo pārraides organizāciju, un jebkurš igaunis ar ERR starpniecību var justies "mājās" arī Klusā okeāna salās ar satelīta palīdzību.

Saeimas izglītības komisijas loceklis Jānis Strazdiņš citu Saeimas izglītības komisijas locekļu vārdā vakar aicināja Stratēģiskās analīzes komisiju uz regulāru sadarbību, kas lieku reizi liecina par šodienas Saeimas sastāva diskutablo kvalitāti. Tāpēc līdzīgi piedāvāju savu palīdzību Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, lai dotu savu artavu kopējai lietai, un Latvijā mazliet vēlāk nevajadzētu pārstrādāt ačgārnu likumu no jauna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja