Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs laidis klajā izstādes Tikai neraudi! katalogu

Līdz ar izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā klajā nācis katalogs Tikai neraudi!, kurā publicēti visi ekspozīcijā apskatāmie darbi, kā arī projekta kuratores, mākslas zinātnieces Dr. art. Elitas Ansones, mākslas zinātnieces, feminisma teorētiķes Janas Kukaines un mākslinieces Rasas Jansones esejas, kas izvērš izstādē skartās tēmas

Izdevums apkopo bagātīgu vizuālo materiālu, ietverot aptuveni 120 sieviešu radītu mākslas darbu reprodukcijas, no kuriem gandrīz 100 darbi aplūkojami izstādē. Ekspozīcijā iekļauts un katalogā atspoguļots 48 mākslinieču veikums no 1965. līdz 2023. gadam no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Zuzānu kolekcijas, galerijas Māksla XO kolekcijas un privātkolekcijām.

Grāmatas raksti piedāvā teorētisko un vēsturisko kontekstu izstādes mākslas darbu interpretācijai un ir nozīmīgs papildinājums mākslas darbu reprezentācijai. Elita Ansone savā esejā pievēršas feminisma domas attīstībai Latvijā un tās izpausmēm mākslā un dzīvē, konceptualizējot mākslas darbus atbilstoši izstādes tematiskajām sadaļām: sieviešu darbi, ģenealoģija, mātišķība, reproduktīvās tiesības un ķermeniskā pieredze, konstruētā sievišķība, ekofeminisms un mitoloģija. Jana Kukaine sniedz dziļi sazarotu ekspozīcijā pārstāvēto darbu analīzi, vērtējot tos no feminisma teoriju skatpunkta. Savukārt māksliniece Rasa Jansone, kura reizē ir arī viena no projekta dalībniecēm, interpretē mātišķībai un mitoloģijai veltītajās sadaļās esošos mākslas darbus caur divu spēcīgu tēlu – renesanses madonnas un mītiskās Mēdejas – izmantojumu.

Katalogs izdots latviešu un angļu valodā ar Valsts kultūrkapitāla fonda, fonda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja amerikāņu draugi un mākslinieces Vijas Celmiņas atbalstu.

Izstāde Tikai neraudi! Feministiskie skatījumi Latvijas mākslā. 1965–2023 būs skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē līdz 15. oktobrim, rādot Latvijas mākslu feministiskā rakursā un piedāvājot pašām sievietēm runāt par sevi. Sieviešu dzīves problemātika ekspozīcijā izgaismota plašā izvērsumā astoņās tematiskās grupās, apvienojot Latvijas mākslinieču glezniecības, grafikas, fotogrāfijas, instalāciju un video darbus, kas tapuši no XX gadsimta 60. gadiem līdz pat 2023. gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja