Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklās gleznotāja Jāņa Oša piemiņas izstādi

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) ar turpinājumu Hēges zālē no 2009.gada 15.maija līdz 5.jūlijam būs skatāma gleznotāja Jāņa Oša piemiņas izstāde, informē Nataļja Sujunšalijeva, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore.

24.maijā plkst. 15:00 visi interesenti aicināti uz Svētdienas sarunu muzejā ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Ilzi Konstanti, kura stāstīs par mākslinieka dzīvi un daiļradi, komentējot ekspozīcijas darbus.

I.Konstante vēsta, ka gleznotājs Jānis Osis (1926 – 1991) pieder tai latviešu mākslinieku paaudzei, kas strādāja 20.gadsimta 50. – 80.gados. Viņa atstātais daudzskaitlīgais radošais mantojums atklāj mākslinieku kā reālistiski romantisku ainavu un figurālās glezniecības meistaru. Rīgā dzimušajam un augušajam gleznotājam par galveno kaislību dzīvē kļuva jūra. Akadēmisko studiju pēdējos kursos viņš bija atradis savas daiļrades galveno tēmu, savu interesi glezniecībā.

Sākot ar diplomdarba kompozīciju "Latviešu zvejnieki" (1951) viņa figurālo gleznojumu galvenie varoņi ir zvejnieki un burātāji. Darbā, atpūtā, sporta sacīkstēs. Cilvēks Jānim Osim nav dabas saimnieks, cilvēks ir viena no dzīvās pasaules sastāvdaļām. Tas izskaidro cilvēka tēlojuma īpatnības Jāņa Oša gleznās – ar ¾ sejas un auguma pagriezienu it kā aicinot skatītāju līdzi gleznas dziļumā, kur mirgo jūra, zaļo mežs vai norisinās kādi zvejnieku dzīvē svarīgi notikumi.

Jāņa Oša talanta iezīme – izteiktu gaismēnu piesātināta vide, kurā apjomus veido tumši gaišo laukumu attiecības. Motīvi vienkārši, bet šajā vienkāršībā ir viņa reālistiskās glezniecības šarms. Gleznojot vispieticīgāko ainavu, mākslinieks to pārvērta mākslas tēlā, ko nodrošināja precīzi ieliktās krāsu un gaismēnu attiecības. Ar lielu patiku viņš gleznoja atsevišķus priekšmetus, ar izcili attēlotu materialitāti veidoja apģērbu detaļas.

Mākslinieka atstātajā mantojumā ietvertas apmēram 2 000 gleznas. Daudzas no tām izklīdušas gan bijušajā Padomju Savienībā, gan ārvalstīs. 1960.gados PSRS ar izstāžu starpniecību tika uzsākta aktīva mākslas darbu, galvenokārt, ainavu pārdošana ārzemju interesentiem. Arī Jānis Osis regulāri sūtīja savus darbus uz saloniem, kas tika rīkoti Japānā, VFR, Somijā, Itālijā, Čehoslovākijā, Grieķijā, Sīrijā, Beļģijā, Holandē u.c.

Retrospektīvā piemiņas izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir atzinība Jāņa Oša daiļradei, viņa mākslas cilvēciskajam skaistumam un augstajai meistarībai.

Izstādi papildina apgādā Neputns izdota mākslinieka monogrāfija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja