Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks lekcija Art Deco Lietuvā: Stasis Ušinskis (1905–1974)

Piektdien,15. novembrī, plkst. 18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā ar lekciju Art Deco Lietuvā: Stasis Ušinskis (1905–1974) viesosies mākslas vēsturniece no Viļņas – Lietuvas kultūras pētniecības institūta profesore Dr. Ģiedre Jankevičūte, informēja LNMM preses centra vadītāja.

Lekcija iepazīstinās ar izcilu Lietuvas modernisma pārstāvi – mākslinieku Stasi Ušinski (Stasys Ušinskas, 1905–1974), kurš ar savām novatoriskajām idejām ievērojami modernizēja un attīstīja ne vien lietuviešu tēlotājmākslu, bet arī nacionālo vizuālās kultūras valodu kopumā.

Stasis Ušinskis dzimis 1905. gadā Amerikas Savienotajās Valstīs lietuviešu emigrantu ģimenē. Pēc Lietuvas Republikas proklamēšanas ģimene atgriezās uz dzīvi Lietuvā. 1930. gadā Kauņas Mākslas skolas absolvents Stasis Ušinskis devās studēt Parīzē Académie de l’Art Moderne pie Fernāna Ležē (Fernand Léger, 1881–1955) un Aleksandras Eksteres (Alexandra Exter, 1882–1949). 1930. gadu otrajā pusē viņš jau strādāja starp divām pilsētām – Kauņu un Ņujorku. Autora darbi parāda īstu franču Art Deco, kas būtiski ietekmēja Lietuvas mākslu starpkaru periodā.

Meistars veiksmīgi darbojās glezniecībā, grāmatu ilustrācijā, scenogrāfijā un vitrāžu apgleznošanas jomā. Viņš bija viens no Kauņas Leļļu teātra pamatlicējiem un veidoja oriģinālas lelles teātra uzvedumiem. Ušinska darinātās marionetes redzamas mākslinieka paša radītajā pirmajā lietuviešu animācijas filmā Dream of the Fatty (1938), kas ir iekļauta UNESCO programmas Pasaules atmiņa starptautiskajā reģistrā.

Stasis Ušinskis bija galvenais vitrāžu meistars starpkaru Lietuvā, tādēļ viņš dekorējis nozīmīgākās sabiedriskās celtnes Kauņā. Tāpat Ušinskis strādājis par skatuves mākslinieku Kauņas Nacionālajā drāmas teātrī. Dažus gadus viņš ir pavadījis Ņujorkā, kur izveidoja vairākus gleznojumus un uzsāka darbu pie animācijas filmas. Diemžēl radošo procesu pārtrauca Otrais pasaules karš.

Līdztekus Art Deco stilistikai Staša Ušinska glezniecībā un animācijā var saskatīt sirreālisma līniju. 20. gadsimta 30. gadu beigās autoru īpaši interesēja Trešā reiha māksla, un viņš aizņēmās pāris tai raksturīgu simbolisko elementu un tipisko neoklasicismu.

Ušinskis piederēja kreisi noskaņotai politiskajai sabiedrības daļai un iesaistījās Lietuvas mākslas sovjetizācijā pēc Padomju Savienības okupācijas 1940. gadā. Pēc Otrā pasaules kara viņš dzīvoja Kauņā un atradās nepārtrauktā konfliktā starp sociālistisko reālismu un tā aizstāvjiem. Neskatoties uz visām pretrunām Ušinska dzīvē un radošajā darbībā, viņš ir viena no centrālajām figūrām Lietuvas nacionālajā mākslā.

Lekcija, ko 15. novembrī plkst. 18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja bibliotēkā sniegs Lietuvas kultūras pētniecības institūta profesore Dr. Ģiedre Jankevičūte (Giedrė Jankevičiūtė, Viļņa) ļaus tuvāk iepazīt un novērtēt Staša Ušinska ieguldījumu Lietuvas mākslas vēsturē.

Pasākums notiek izstādes Aleksandra Beļcova (1892–1981). Glezniecība. Grafika. Darbnīcas Baltars porcelāns ietvaros.

Lekcija norisināsies angļu valodā.

Cena: ieejas biļete izstādē (pieaugušajiem – 3,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,00 EUR). Gada biļetes īpašniekiem ieeja ir bez maksas.

Vietu skaits ierobežots, tāpēc interesentus lūdzam pieteikties iepriekš pa tālruni (+371) 67 324461 vai e-pastu: [email protected].

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja