Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

LSDSP: jāizbeidz atkarība no siltumenerģijas tarifu svārstībām, attīstot atjaunojamās enerģijas ražošanas veidus

Sociāldemokrāti aicina rīkoties ekonomiski atbildīgi un tālredzīgi - izbeigt valsts atkarību no enerģijas ražošanas izejvielu importa, attīstot vietējo atjaunojamo resursu izmantošanu elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanā.

Rīgas iedzīvotājus tikko sasniedza ziņa, ka tuvākajos mēnešos ievērojami – par trešo daļu – pieaugs AS «Rīgas Siltums» (RS) siltumenerģijas tarifs. To nosaka dabasgāzes iepirkuma gala cenas.

Ja no pagājušā gada novembra līdz šā gada martam siltumenerģijas tarifs saglabājās nemainīgs – 29,24 lati par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), tad prognozes liecina, ka jūnijā RS tarifs varētu sasniegt 38,09 latus par megavatstundu bez PVN, kas ir par 30,3% vairāk nekā martā, savukārt jūlijā RS tarifs varētu jau sasniegt 38,77 latus par megavatstundu bez PVN, kas ir par 32,6% vairāk nekā martā. No jūlija iespējams papildu tarifa pieaugums saistībā ar akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei, kas tarifu varētu palielināt vēl par 7%.

Sabiedrībai – siltumenerģijas ierindas patērētājiem, šāds sadārdzinājums tiek pasniegts kā objektīva situācija, jo ir pieauguši dabasgāzes tirdzniecības gala tarifi.

Tomēr risinājums ir, Latvija var nodrošināt sev nepieciešamo enerģiju, neiepērkot resursus no ārvalstīm, bet attīstot alternatīvas enerģijas potenciālus, piemēram, biomasas kā kurināmā ražošanu koģenerācijas stacijām. «Speciālistu aprēķini jau sen ir pierādījuši, cik kolosālas zaļās enerģijas iespējas ir Latvijai. Jau pašlaik 35% no visas saražotās enerģijas dod hidroelektrostacijas, bet, izmantojot mūsu mežu potenciālu, mēs varam sasniegt 42%, ko no mums prasa Eiropas Savienība, un vēl daudzkārt vairāk,» uzskata LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, piebilstot «Latvija var pat apsteigt daudzas vecās Eiropas valstis, tikai jāatrod politiskā griba to īstenot. Diemžēl pie varas esošo labējo partiju realizētā politika atbalsta un plāno kā vēl vairāk vairot mūsu atkarību no Krievijas gāzes».

Šobrīd vairums Eiropas un pasaules valstu politiskās stratēģijas enerģijas jomā ir virzītas uz alternatīvu un videi draudzīgu attīstību, izmantojot jaunas tehnoloģijas un zinātnes sasniegumus, tādējādi arī mazinot nacionālo atkarību no lielajām eksportētājvalstīm, piemēram, Krievijas. Šādu pozīciju atbalsta arī Eiropas Sociāldemokrātu partija (PES), kuru Latvijā pārstāv LSDSP.

«Latvijā joprojām nekas neliecina par līdzsvara veidošanos starp enerģijas ražošanu izmantojot importējamos fosilos resursus, un potenciālu, ko dod dabai draudzīgi alternatīvi resursi, kā visa veida biomasas, vēja un saules enerģija. Loģiski rodas jautājums: kāpēc politiķi ar visas valsts iedzīvotāju naudu turpina sponsorēt Krievijas «Gazprom», ilgtermiņā neieguldot naudu savā ekonomikā, savos cilvēkos, videi draudzīgās, atjaunojamās enerģijas ražošanā un stratēģiskā neatkarībā?» tā Jānis Dinevičs.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja