Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Muzejs, ko Rīgā neatrada Grīnevejs

Rīgas Kinomuzejā no 28.jūnija būs skatāma izstāde Rīgas puika Sergejs Eizenšteins

Kad pasaulslavenais kino režisors Pīters Grīnevejs viesojās Rīgā, vienīgais, kas viņu pa īstam interesēja, bija uzmeklēt cita pasaulslavena kinorežisora — Sergeja Eizenšteina muzeju, atgādina Kino muzeja direktore Elīna Reitere. Grīnevejam tas šķita pašsaprotami. Kā nekā Eizenšteins ir dzimis Rīgā, kur pavada mūža pirmos 17 gadus un veidojas viņa personība. Kā nekā, Eizenšteins, kinokritiķes un Kino muzeja konsultantes Ditas Rietumas vārdiem runājot, "joprojām ir ģēnijs, kura montāžas teorijas, teorētiskie kultūrvēsturiskie sacerējumi un, protams, filmas, no kurām Bruņukuģis Potjomkins ir visu laiku labāko pasaules filmu simtnieka galvgalī, ir jēdzieni, kas runā paši par sevi". Nemaz nerunājot par tādu "nieku", ka viņa tēvs ir Rīgas jūgendstila pērļu autors — arhitekts Mihails Eizenšteins. Grīnevejs muzeju Rīgā neatrada, tāpat kā daudzi tūristi neatrod jūgenda muzeju (tāds iecerēts tikai tagad), kas paceltām galvām, klupdami krizdami pa bedrainajām Alberta ielas ietvēm, gadiem apbrīnojuši Mihaila Eizenšteina arhitektūras pērles. Vai tas nav malēniešu cienīgi — nosvīdušām pierēm lauzīt galvas, spriest, ar kādiem simboliem un stāstiem būt pievilcīgiem tūristiem, vienlaikus izšķērdējot jau esošo kultūrpotenciālu? Jau tagad ir pietiekami daudz cilvēku, kas mulst — vai Eizenšteins ir tas pats Einšteins?… — vērš uzmanību D.Rietuma.

E.Reitere novērojusi, ka apmeklētāji dalās divās grupās — liela daļa kinomīļu Latvijā zina Eizenšteinu, bet nezina, ka viņš nāk no Rīgas. Otra daļa — ārzemju tūristi — sagaida, ka Rīgā būs viņa muzejs vai izstāde. "Izstāde ir iespēja kultūrtelpā aktualizēt šo faktu. Mūsu uzdevums ir runāt par šo svarīgo personību un viņa 17 gadiem Rīgā," uzskata E.Reitere. Izstāde jēdzieniski būs iedalīta divās daļās — Eizenšteina bērnība un brieduma gadi. Māksliniece Anna Heinrihsone būs izmantojusi režisora mīļākās krāsas — oranžu, dzeltenu, zeltu, safīru. Izstāde apskatāma līdz 2009.gada 1.februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja