Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

MVT Vasaras mājā notiks metālmāksliniekam Jurim Gagainim veltīta izstāde

16. jūlijā plkst. 18 fonda Mākslai vajag telpu (MVT) Vasaras mājā, Esplanādē tiks atklāta trešā izstāde no izstāžu cikla LMA100, kas būs mākslinieciska interpretācija par metālmākslinieku un metālmākslas pedagogu Juri Gagaini. Instalāciju veidos dizainere Liene Jākobsone kopā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem Rūtu Jumīti un Alvi Berngardu, informēja MVT vadītāja Katrīna Jaunupe.

Juris Gagainis ir Latvijas mākslas vēsturē ievērojams metālmākslinieks, kas pasniedzis metāla dizainu gan Tallinas Mākslas institūtā, gan Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA). Strādājot par pasniedzēju Dizaina nodaļā LMA, viņš dibināja Metāla dizaina apakšnozari.

Šobrīd Dizaina nodaļā strādājošā dizainere Liene Jākobsone kopā ar saviem studentiem veidos interpretāciju par mākslinieka daiļradi, veidojot mākslas instalāciju, kas atgādinās Jura Gagaiņa darbnīcu. Liene Jākobsone sacījusi tā: “Ekspozīcijas koncepcijai iedvesmu smēlāmies Jura Gagaiņa personības iezīmēs – tajā, kas paliek neredzams aiz viņa radošā darba rezultāta, tomēr spēcīgi ietekmē pieeju dizainam un uzskatus par to.” Viena no šīm iezīmēm ir mākslinieka sevišķā mīlestība pret kārtību, kas it īpaši izcēlusies viņa darbnīcā – tūkstošiem instrumenti atradās īpaši sarūpētā vietā viņa darbnīcā, tie visi sarindoti pēc tipiem vai izmēriem, vai arī pat tikai viņam vien zināmiem kritērijiem. Jurim Gagainim bija arī kāda neparasta aizraušanās – viņam ļoti patika armijas džipi Vilīši, uzsverot, ka galvenā šīs automašīnas dizaina kvalitāte ir pārdomātā funkcionalitāte, kurā nav nekā lieka un “viss ir savā vietā”. 

Liene Jākobsone un jaunie mākslinieki, strādājot pie koncepcijas, apjauta, ka šai kārtībai pašai par sevi piemīt liela estētiskā vērtība, un tieši to viņi vēlas izcelt, veidojot interpretāciju. Instalācijai tiks radītas keramikas kompozītmateriāla flīzes, kuru dizainā 1:1 atveidoti Jura Gagaiņa izmantotie darba instrumenti. Tādā veidā Latvijas sabiedrībai tiks eksponēts pavisam jauns dizaina elements, savienojot to ar Jura Gagaiņa mīlestību pret kārtību un rūpību. Jura Gagaiņa sieva Tekla Gagaine uzsver vīra mērķtiecību, kas kopā ar kaislīgu kārtību palīdzēja viņam daudz sasniegt: “Juris bija ārkārtīgi mērķtiecīgs un neatlaidīgs. Vēl pirms viņš uzsāka mācības Lietišķās mākslas vidusskolā, Juris sacīja: “Es iestāšos Latvijas Mākslas akadēmijā”. Profesionālā vidusskola iemācīja viņam amatu, tomēr viņš neatlaidās, ka jāiegūst augstākā mākslas izglītība. Viņš bija talantīgs, tomēr ar talantu vien neiztikt – viņš ļoti mērķtiecīgi un rūpīgi strādāja, allaž pievēršot vislielāko uzmanību darbam, pie kura strādāja.”

Liene Jākobsone izglītību ieguvusi vizuālajā mākslā, dizainā (LMA) un arhitektūrā (RTU). 2010. gadā izveidojusi studiju Sampling, kurā darbojas pie dažāda mēroga arhitektūras, dizaina, kā arī starpdisciplināriem projektiem, kas guvuši atzinību gan Latvijā, gan pasaulē. Blakus radošajai praksei Liene strādā arī LMA kā dizaina pētniece un pasniedzēja. Viņas interešu lokā galvenokārt ir nekomerciālas, eksperimentāla dizaina parādības un procesi, kuros tiek testētas un paplašinātas dizaina disciplīnas robežas, kā arī pilnveidota izpratne par dizainu kā mediju un izpētes rīku.

Rūta Jumīte ir grafikas dizainere ar interesi par sociālo dizainu. Nupat viņa absolvējusi bakalaura programmu LMA Grafikas un iepakojuma dizainā, kur apguvusi stratēģisku un konceptuālu dizaina pieeju. Studijas LMA Rūta sākusi keramikas nodaļā, bet pirms tam absolvējusi RDMV Interjera dizaina nodaļu. Šobrīd Rūta jau divus ar pus gadus darbojās arī zīmolu dizaina studijā Overpriced.

Alvis Berngards ir uzaudzis Rēzeknē. Savu profesionālo karjeru uzsācis un zināšanas ieguvis Rīgā, absolvējot Bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļu, turpat arī turpina Maģistrantūras studijas. Profesionālā ikdiena un daiļrade saistīta ar grafikas dizainu.

9. jūlijā plkst. 18 fonds aicina apmeklēt sarunu par Aleksandru Stankēviču šī brīža izstādes ietvaros, kuru vadīs mākslas zinātniece Ingrīda Burāne. Tajā piedalīsies izstādes mākslinieki Rūta Briede, Anna Zvaigzne, Svens Neilands un Evija Pintāne, kā arī mākslinieks, LMA Grafikas katedras vadītājs un profesors Guntars Sietiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja