Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nele Zirnīte. Melnbaltais noslēpums

Mākslas muzejā apskatāma Neles Zirnītes personālizstāde Laika rezervuārs

Izstādē Laika rezervuārs būs aplūkojams plašs mākslinieces Neles Zirnītes darbu klāsts — sākot ar agrīnajiem ofortiem, kas tapuši pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, līdz pat šogad darinātām kompozīcijām. Par izstādes nosaukumu Nele Zirnīte teic — jā, daudziem rodas asociācijas, ka rezervuārā var uzkrāt ūdeni, savukārt viņa rezervuārā krāj divdesmit piecu gadu garumā tapušos darbus. "Ziniet, man pašai tagad ir interesanti paskatīties uz to, ko esmu darinājusi pirms divdesmit un vairāk gadiem," Nele smej un piebilst, ka šī izstāde zināmā mērā ir atskaite sev pašai par paveikto — te apskatāmi gandrīz visi viņas darbu cikli.

Lai paveikto parādītu pēc iespējas labāk, māksliniece izvēlējusies mazliet neparastu eksponēšanas veidu: oforti un glezniņas sakarināti uz nedaudz izliektām, baltām virsmām. Šādi Nele Zirnīte vēlējusies panākt istabas un mājīguma iespaidu, jo Baltā zāle viņas darbiem bijusi pārāk plaša un licies, ka darbi šajā telpā varētu pazust. "Sākumā, kad izstādes iekārtotājiem izstāstīju savu ideju, viņi teica — nekas tāds nav iespējams! Tomēr pēc tam paši aizrāvās un radīja maniem darbiem tādu fonu, kā biju vēlējusies. Sākumā gan izskatījās, ka darbi cits citam sakarināti nedaudz par tuvu, taču nu man šķiet, ka atrasts optimālais variants," viņa apmierināti nosaka.

Pašā izstādes centrā novietots neparasts objekts — režģu statīvs jeb, kā to dēvē māksliniece, tornis. Pie tā piestiprinātas ofortu sagataves — cinka plāksnes, kurās vēl nojaušamas savulaik tapušo darbu zīmējumu līnijas. N.Zirnīte skaidro — tas tādēļ, ka daudzi nemaz nezina, kā oforts top. "Nolēmu, ka cilvēkiem varētu būt interesanti apskatīties un mēģināt saprast, ka oforts ir daudz sarežģītāka tehnika nekā, piemēram, glezna vai grafika." Ja kādam skatītājam radīsies dziļāka interese, māksliniece darba tapšanas tehnoloģiju ir gatava izskaidrot sīkāk.

Pētot smalki izstrādātos darbus, rodas jautājums, cik laika nepieciešams, lai tie taptu. Nele Zirnīte stāsta, ka dažkārt viens darbs topot pat gandrīz gadu: "Process ir sarežģīts, turklāt atšķirībā no citiem kolēģiem, kas lieto vara plates, es izmantoju cinka plates. Man tas šķiet interesantāk, jo, kodinot tās ar skābi, nekad nezini, kāds būs rezultāts." Bet izstādes apmeklētājiem māksliniece novēl katram atrast to darbu, kas uzrunā tieši viņu, un saklausīt, ko viņa ar tiem gribējusi pateikt. "Varbūt tā mēs iemācīsimies sadzirdēt arī cits citu," novēl Nele Zirnīte.

Interesenti tiek aicināti arī uz Neles Zirnītes vadītajām oforta atklātajām meistardarbnīcām. Sīkāka informācija par norises laiku atrodama mākslinieces mājaslapā www.nelezirnite.lv.

*

Izstāde

Neles Zirnītes personālizstāde Laika rezervuārs. LNMM Baltajā zālē līdz 16.VIII

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja