Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No Speļģu laukos atrasta akmens

Ieskats Emīla Meldera daudzveidīgajā radošajā sniegumā

No šodienas, 13. aprīļa, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas ceturtā stāva izstāžu zālēs būs skatāma ievērojamā latviešu tēlnieka Emīla Meldera (1889– 1979) 130 gadu jubilejai veltīta izstāde. Tā iepazīstinās ar vecmeistara daudzveidīgo radošo sniegumu, sākot no viņa studiju gadiem un izejot cauri dažādiem mākslinieka daiļrades posmiem. "Viens no senākajiem darbiem šajā ekspozīcijā ir rakstnieka Antona Austriņa nepabeigtais portrets, kuru tēlnieks ir veidojis no Speļģu (savu dzimto māju – I. A.) laukos atrasta akmens," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta izstādes kuratore mākslas zinātniece Gundega Cēbere.

Emīls Melderis ir viens no latviešu tēlniecības pamatlicējiem, kura izcilākie darbi ir tapuši laika periodā no 1921. līdz 1941. gadam. Meistara plastika ir attīstījusies no izteikti konstruktīvām formu uzbūvēm līdz plastiski mīkstinātas virsmas veidojumiem, saglabājot pamatā stingru masu tektoniku. «Šajā izstādē būs aplūkojami arī trīs konstruktīvas formas darbi, kas iepriekš nekad nav tikuši eksponēti plašākai publikai,» piebilst mākslas zinātniece. Tēlnieks savos darbos īpaši ir izcēlis atveidoto personu garīgo pasauli. Viņam tuva ir bijusi arī lauku dzīves tematika, kuru var saskatīt tādā darbā kā Maisa cēlāji, kas radīts 1939. gadā.

Izstādē būs eksponētas arī Emīla Meldera grāmatu ilustrācijas, kurām viņš ir pievērsies trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados. To vidū ir mākslinieka radītie darbi Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis 1936. gada izdevumam, Antona Austriņa stāstiem un Aleksandra Grīna grāmatas Zemes atjaunotāji 1942. gada izdevumam, kas iznācis jau pēc rakstnieka nāves. "Rakstnieka vecākais brālis Jānis Grīns gribējis, lai šīs grāmatas ilustrācijas radītu tieši Emīls Melderis," akcentē Gundega Cēbere.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā eksponētos darbus papildinās arī tēlnieka personīgie materiāli un viņa veidoto pieminekļu fotoattēli. Izstādes kuratore atgādina, ka Emīls Melderis ir piedalījies Latvijas brīvības cīņās un radījis pieminekli tajās kritušajiem cīnītājiem, kas tika atklāts 1922. gadā Valkā (padomju laikā tas tika demontēts, bet pēc Latvijas neatkarības atgūšanas atjaunots – I. A.).

Jāatzīmē, ka šīs ekspozīcijas grafiskā dizaina autors ir Emīla Meldera mazdēls Jānis Melderis, kurš šai izstādei ir radījis virtuālu darbu par sava vectēva daiļradi. 2017. gadā Jānis absolvējis Eindhovenas Dizaina akadēmiju Nīderlandē. Pašlaik viņš dzīvo Londonā un strādā par animācijas dizaineru.

Izstāde būs apskatāma līdz 2. jūnijam. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja