Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Par aizspriedumiem un nacionālismu: Iz šodienas preses

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Ļoti negribētos domāt, ka pieredzējušais jurists un kafijas dzērājs Andris Grūtups pirms pāris gadiem sēdēja savā kabinetā un domāja, "Jā, esmu antisemīts un ebreju nīdējs, un tāpēc rakstīšu antisemītisku grāmatu." Taču šodien Dienā lasāmais materiāls uzrāda, ja ne apzināti antisemītiska, tad vismaz apzināti štampu atražojoša grāmata "Ešafots" tomēr ir.

Kā esmu rakstījis citreiz, es uzaugu Amerikā, kur ebrejus par tautību neuzskata. Manā vidusskolā 90 procenti skolēnu bija ebreji, un manu dzīvi tas ietekmēja tikai tādā ziņā, ka rudenī bija pāris brīvdienu vairāk. Nekad mūžā man neienāca prātā, ka šie ļaudis no manis atšķiras jebkādi izņemot reliģisko konfesiju. Taču tā bija amerikāniskā puse. Ar latvisko pusi bija sarežģītāk. Nācās reiz sakostiem zobiem sēdēt pie galda un klausīties kā gados ļoti vecs latvietis stāsta, kā visus ebrejus un tumšādainos cilvēkus vajag pakārt pie tuvākā koka. Un tad es ierados Latvijā, kur ebreji ir pavisam cita tauta, turklāt tauta, kuru pietiekami daudz cilvēku vainoja tajā, kas mūsu valstī notika pagājušā gadsimta 40. gadu sākumā. Lai arī lielākoties ne gluži atklātā tekstā, nācies dzirdēt pārdomas par to, ka ebreji tāpēc bija pelnījuši to, kas ar viņiem notika pēc Sarkanarmijas padzīšanas un nacistu ienākšanas Latvijā. Man bija un ir kauns par jebkuru cilvēku, kurš tā var domāt. "Ešafota" gadījumā nezinu pat vai mēs nonākam tādā ķēķa antisemītisma teritorijā (tur, kur ļaudis teikumu sāk ar "Daži mani labākie paziņas ir ebrej, bet..."), taču ja vēsturnieki var uzrādīt dokumentus, kuri pierāda, ka grāmatā rakstītais par ebrejiem nav taisnība, tad grēks ir jau noticis, un par to jau ir pavisam skumji.

Šajā pašā kontekstā ar interesi izlasīju politorganizācijas "Visu Latvijai!" pārstāvja pārdomas par nacionālismu Latvijas Avīzē. VL gan ir labi. Nevienai citai partijai nav sava avīze tā, kā VL ir LA. Partijas veidotājs tur strādā kā žurnālists, un viedokli avīzes lapās paust partijas ļaudīm ir itin brīv. Šodienas materiāls ir par to, ka ir atšķirība starp nacionālistiem un tā dēvētajiem skinhediem vai skūtgalvjiem. Tie, tā raksta autors, nav nekādi nacionālisti, viņi ir neonacisti un dažos gadījumos varbūt nav pat īsti aprakstāmi ar vārdu "cilvēki". Tomēr autors liekas nemanām, ka ievērojama daļa no skinhedu "filozofijas" plaukst arī tādu ļaužu starpā, kuri sevi pilnīgi noteikti uzskata par latviešu nacionālistiem, kuriem ar VL ir daudz kopēja. Palasiet kādreiz viņu portālus -- mati ceļas stāvus. Vēl vairāk paskatieties anonīmos komentārus Delfos, katru reizi, kad latviešiem tiek dota iespēja komentēt jautājumus par ebrejiem, tumšādainiem cilvēkiem un/vai gejiem un lesbietēm. Par skinhediem minētā materiāla autoram pilnīgi piekrītu, bet galīgi nepiekrītu domai, ka latviešu nacionālisms no sērgas, kura saucas ļaunprātīgi aizspriedumi, ir gluži tīrs.

Un tāpēc arī pēdējā doma: Cik jauki, ka pirmajā numurā pēc Ziemassvētkiem Atkarīgā Rīta Avīze atrada par nepieciešamu lielu daļu komentāru lapas ierādīt pavisam muļķīgi homofobiskam rakstiņam.

Jauku visiem dienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja