Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par mākslas filmām un valsts tēlu

Labrīt, lasītāji!

Vārīgs gan ir mūsu valsts tēls. Tik vārīgs, ka Saeimas lielākās frakcijas vadītājs ir nolēmis, ka to var sagraut īsfilma. Turklāt īsfilma, kura nemaz vēl nav gatava. Protams, nav tālu jāmeklē iemesls, kāpēc lielākās frakcijas vadītājs ir nolēmis, ka nu ir brīdis rūpēties par valsts tēlu. Kā ziņots, filmā tiek izsmiets frakcijas vadītāja Kučinska partijas priekšsēdētājs, kādreizējais premjerministrs Aigars Kalvītis. Ak, kādas šausmas! Nudien laikam būs jāklapē ciet visas Latvijas ārvalstu pārstāvniecības, jo valsts tēls būs sagruvis pavisam. Labi, ka vēl traktorbuldzoerraķetiskais Šlesers paguvis piebilst, ka vēstniecības nepietiekami bīda viņa ... oi, atvainojos, Latvijas Republikas biznesa intereses. Tātad vēstniecību slēgšanai ir vēl viens itin labs iemesls.

Satīra un ironija protams mūsu valsts politikāņiem ir gluži sveša būšana. No portālā redzamā filmas fragmenta neprotu spriest, cik filma kopumā varētu būt laba vai slikta, lai gan jāatzīst, ka viens aktieris plus grimētāja ir pelnījuši Oskaru, jo mūsu bijušais stabilitātes garants vismaz vizuāli tur ir attēlots gluži perfekti. Turklāt filma acīmredzot ir gana demokrātiska, jo tiek izsmiets nevien Kalvītis, bet arī viens no viņa priekšgājējiem stabilitātes garantēšanā Indulis Emsis. Taču teikt, ka stablitātes garanta un tīklveida struktūru fana izsmiešana grauj valsts tēlu, tas nu ir par daudz.

Turklāt jautājums ir arī par naudas lietām. Kučinskis ir pateicis, ja satīrisko filmu par "Dr. Šņukuru" kāds taisītu par privātu naudu, tad viss būtu OK, bet valsts naudu gan šādiem projektiem nevajagot dot. Tādā gadījumā ir jāvaicā, kur Kučinskis paredz novilkt svītru starp tām filmām par Latvijas sabiedrību un politiku, kuras viņam ir pieņemamas, un tām, kuras nav. Tas ir ļoti bīstams slidkalniņš. Piemēram, filmā "Amateris" bija rādīts, ka Latvijas iedzīvotāji (ak, šausmas!) pīpē zālīti, arī mūsu valsts uzņēmējdarbības vide tajā tika pasniegta ne pavisam komplimentārā veidā. Ko tas pasaka par valsts tēlu, ko?

Dienas materiālā par īsfilmu nav pateikts, cik daudz naudas iztrūkst. Es personīgi būtu gatavs kaut ko noziedot, ja jau attiecīgās valsts instances ir nolēmušas, ka filmai strupi jāpasaka nē. Topošās filmas kvalitāte šajā gadījumā ir mazāk svarīga par politikāņu pārliecību, ka viņiem ir tiesības diktēt, kādas filmas tiek taisītas, kādas filmas tiek demonstrētas Latvijas televīzijā, kādus sižetus veido "Panorāma" u.tml.

Un jā, protams, protams. Ja kāds vispār ir vainīgs par valsts tēla graušanu, tas ir minētais lielākās frakcijas vadītājs un viņa koalīcijas biedri, kuriem valsts tēls salīdzinājumā ar politkorporatīvajām interesēm allaž ir bijis pilnīgi un absolūti pie vienas vietas.

Jauku visiem dienu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja