Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par Valsts prezidentiem ... un uzjautrinošo Dienu

Labdien, V-Dienas lasītāji! Brīvdienās V-Dienas jautājums bija par to, vai kādam no iepriekšējiem Latvijas prezidentiem būtu šis amats jāieņem no jauna. Lasītāju domas, protams dalījās, pāris pārdomas arī no manas puses.

Vaira Vīķe-Freiberga ar atsevišķiem izņēmumiem (nepotisms darba vietā visu astoņu gadu garumā, reizēm pārāk liela gatavība pakļauties valdošās "elites" konjunktūrai) bija lieliska prezidente. Guntis Ulmanis zināmā mērā bija pareizais cilvēks pareizā brīdī. Man nebūtu iebildumu, ja amatā atkal stāstos viņa vai viņš, lai gan visabsolūtāko priekšroku es dotu viņai, jo viņš uz pasaules skatuves nekad nebija ne tuvu tik spožs, kā viņa.

Taču te ir divi "bet". Pirmais -- nezinu, vai kāds no Dienas, pirms uzdot šo jautājumu lasītājiem, painteresējās pie G. Ulmaņa un V. Vīķes-Freibergas, vai viņi šo amatu maz atkal gribētu ieņemt. To nezinot, spriedelēšana ir kafijas biezumu līmenī.

Bet otrs, un pie šī atzinuma esmu nonācis ar mazlietēju pārsteigumu, pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers, šķiet, ir sācis pierādīt, ka politikāņu cerības (un pilsoniskās sabiedrības šausmas), ka viņš būs bīdāma marionete, varbūt tomēr neizrādīsies pamatotas. Pēdējo pāris dienu laikā prezidents ir pateicis pāris lietas, kuras valdošajai "elitei" nebūt nav tīkamas, vispirms par to, ka uzlikt automātisku desmit latu taksi tiem, kuri izmanto notāra pakalpojumus, ir garām, un it īpaši laikā, kad tiek vākti paraksti par ne vienu vien ļoti nozīmīgu jautājumu, otrkārt par to, ka tautai tomēr būtu jādod tiesības, atlaist Saeimu. No pēdējās iespējas, lieki teikt, banda, kura patlaban ir pie varas, baidās kā velns no krusta, un šajā ziņā Valdim Zatleram jāsaka -- malacis.

Nevienu brīdi netaisos aizmirst kliedzoši netīro procesu, kādā V. Zatlers tika iebīdīts amatā, un turpinu uzskatīt, ka nodokļu nemaksāšanas atalgošana ar valsts augstāko amatu bija viens no pretīgākajiem darbiem, kādus pastrādāja Kalvīša valdība. Tieši tāpat es neaizmirstu to, ka ASV prezidents Džordžs Bušs par prezidentu kļuva tikai tāpēc, ka viņa pārstāvētā Republikāņu partija rupji krāpās. Bet abos gadījumos jāpienāk brīdim, kad prezidenta sasniegumi ir jāaplūko ārpus minētā konteksta. Bušs ir izrādījies nekompetenta traģēdija. Zatlers ir sācis augt, un jācer, ka augs vēl krietni tālāk.

***

Un no nodaļas, kura saucas "Laikraksts arī uzjautrina" (vai arī "Kurā brīdī Dienā pazuda jēdziens "lapas redaktors"): Šodien Dienā ir pavēstīts, ka nedēļas nogalē dienā gaidāms sals no mīnus 3 līdz pat mīnus ... 80 grādiem. Steidzami jāmeklē rokā visbiezākie džemperi un cimdi, jo pie mīnus 80 diez vai apkures sistēma īpaši līdzēs.

Jauku visiem atlikušo dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja