Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pārkalsim oligarhus magnātos!

VVF martā deva jaunu enerģiju publiskai diskusijai par oligarhiem  Latvijā. Maija beigās viņa žurnālistiem atzina, ka mūsu oligarhi "salīdzinot ar tiem, kādi ir Krievijā, tādi pundurīši vien ir."  Man skolā par oligarha statusam nepieciešamajiem un pietiekamajiem atribūtiem neko nemācīja. Tāpēc nākas ticēt prezidentei uz vārda. It īpaši tāpēc, ka šī viņas atziņa (tāpat kā paziņojums  par saskaņistu nelojalitāti), iespējams, "balstās uz klasificētu informāciju, kas nav publiski pieejama un atklājama."

Tomēr cerības saprast ko vairāk šajā intriģējošajā jautājumā neatmetu un turpinu lasīt neklasificētus tekstus par politiķu un "lielās naudas" attiecībām. Pēdējā laikā tādi gadījušies vairāki:

- Krievijas Politiskās konjunktūras izpētes institūts par cienījamu, bet taisnīgu samaksu katram interesentam piedāvā ieskatīties jaunākajā krievu politbiznesa elites kartē. Saskaņā ar to, deviņdesmitajos gados Jeļcina Krievijā valdījušo septiņu lielo oligarhu grupējumu vietā (semibankirščina) tagad Krievijas resursus pārvalda septiņas "nomenklatūras politiskās grupas", kuru galvgalī lielākoties ir  Kremļa amatpersonas un draugi - valsts uzņēmumu vadītāji. Nav brīnums, ka ebreju izcelsmes  baņķieru vietā Krievijas varas Olimpā tagad lielākoties zīmējas  Pēterburgas izcelsmes čekisti. (Analīzes pārstāsti  Vedomosti, Argumenti i Fakti, Moskovskije Novosti)

- Savukārt Financial Times raksta  par to, kā   britu lielbiznesa vadoņi kritizē  Lielbritānijas premjeru Blēru un aicina viņu pārāk "nesprēgāt" par Putina režīma nelikumībām, jo tas var traucēt viņu ienesīgajam, lai arī riskantajam biznesam Krievijā. Lieta tāda, ka aizejošais britu premjers pēc G8 tikšanās atļāvās visai atklāti atzīt, ka Krievijas un Rietumu attiecībās  „ir virkne nopietnu problēmu, kuras netiks atrisinātas tuvā nākotnē”.   Viņš arī lietojis  lietoja  diplomātijas standartiem visai  stingros vārdus „esam norūpējušies un baiļpilni par notiekošo Krievijā un tās ārpolitikā”.

Tas nu galīgi nebija pa prātam daudziem rietumvalstu biznesa dūžiem, kas nedēļas nogalē pēc G8 tikšanās ieradās Pēterburgā uz Putina rīkotu biznesa un ekonomisko saietu. Kāds simts tikās ar Putinu, ieskatījās viņam acīs un vēlreiz pārliecinājās, ka ar viņu "var bīdīt lietas", protams, ar noteikumu, ka tiesiskuma un  demokrātijas robežas nosaka Putins.  Skaidrie naftas dolāri magnātus uzrunā saprotamāk, nekā brīvības vērtības - vismaz  tik ilgi, kāmēr putinisti nepārņem viņu ieguldījumus savā īpašumā vai kontrolē.
(FT komentārs)

Morāle -  attiecībā uz putinistu un oligarhu rietumu partneriem politkorekti ir lietot jēdzienu "magnāti" vai "taikūni" (tycoon), jo "oligarhi"  visjaunāko laiku  vēstures kontekstā tomēr ir rezervēti postpadomju  telpas figūrām. Laiks arī mums šajā ziņā integrēties Eiropas Savienībā un sākt savus līdzpilsoņus dēvēt nevis par "oligarhiem" (kas nesmuki asociējas berezovskiem-hodorkovskiem-gusinskiem), bet gan par "magnātiem"  un "taikūniem"  (kas smuki asociējas ar berluskoni-mērdokiem-blumbergiem).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja