Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pārvērtīsies. Un pastāvēs.

Šobrīd ir pateicīgs laiks, lai veiktu reformas. To no mums pieprasa ne tikai tie, kas aizdod Latvijai naudu – Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija. To nosaka fakts, ka dižķibele ir izrādījusies nopietnāka, nekā daudziem gribētos domāt. Kādas reformas mēs veicam Aizsardzības ministrijā, lai viss darbotos efektīvāk?

Jau vairāku gadu garumā ilgušas runas par to, kā jānotiek izmaiņām Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS). Nesen, atbildot uz Latvijas Radio žurnālistes jautājumu par reformām NBS, es teicu, ka samazināsim štābus. Viņa prasīja – ko tas īsti nozīmē?

Centīšos paskaidrot. Pēc idejas, armijas struktūrai būtu jāizskatās kā piramīdai. Pašā augšā atrodas NBS komandieris. Nākamajā līmenī atrodas viņa vietnieks un komandiera personīgais štābs (štābs, kā zināms, ir „karaspēka vadības instruments”). Pēc tam nāk „Apvienotais štābs”, kas sevī apvieno dažādu spēku veidu karavīrus, kuri vienuviet ir spējīgi izlemt par lielāko daļu administratīvo jautājumu, kas jārisina bruņotajiem spēkiem. Tomēr mūsu NBS struktūrā pašlaik ir ne tikai šis Apvienotais štābs, bet papildus tam dažādos līmeņos darbojas vēl septiņi citi administratīvi pavēlniecību un spēku veidu štābi, kas tāpat ir atbildīgi par jau minētajiem spēku veidiem un pavēlniecībām. Līdzšinējā NBS struktūrā ir divas „pavēlniecības” (t.i., grupas, kas vada karaspēka daļas). Tā ir Nodrošinājuma pavēlniecība un Mācību vadības pavēlniecība. Tāpat līdz šim NBS pastāv pieci armijas spēku veidi – Sauszemes spēki, Gaisa spēki, Jūras spēki, Zemessardze un Militārā policija.

NBS reformu mērķis ir būtiski samazināt štābu skaitu – no astoņiem uz diviem. Struktūras augšslānis līdz ar to kļūs plānāks. Jaunā struktūra vairāk atbildīs citu mazo valstu karaspēka struktūrai. Tas ne tikai dos finansiālu ietaupījumu, bet beidzot atbrīvos karavīrus no sajūtas, ka ikvienam no viņiem ir trīs priekšnieki kādā no štābiem. Konceptuāli vienošanās par jauno struktūru aizsardzības sistēmā jau ir panākta. Nākamās nedēļas laikā manis veidota darba grupa pabeigs darbu pie detalizētiem struktūras izmaiņu termiņiem un šīs struktūras modeļa.

Vienlaicīgi reformas veicam arī ministrijā un tās pārraudzības struktūrās. Kā zināms, gandrīz katras ministrijas struktūrā ir iekļautas kādas aģentūras. Jāskatās uz to darbību individuāli. Piemēram, apzinos, ka Aizsardzības ministrijas aģentūra „Tēvijas sargs” ir veikusi milzīgu darbu sabiedrības informēšanā, taču pašreizējie apstākļi mani spieduši apturēt tās darbību, atsevišķas funkcijas uzdodot veikt citai struktūrai – Jaunsardzes centram. Tas dos finansiālus ietaupījumus, apvienojot līdzīgas funkcijas.

Iecerētas citas būtiskas strukturālas pārmaiņas, kas ļaus būtiski ietaupīt resursus, piemēram, īpašumu apsaimniekošanā. Mēs raudzīsimies, kurus no īpašumiem mums nevajadzēs nākotnē, un izlemsim par to nodošanu citām valsts institūcijām vai pašvaldībām.

Aizsardzības ministrijā veiktās pārmaiņas esmu izskaidrojis arī Starptautiskajam Valūtas fondam. Taču vēl svarīgāk izmaiņas izskaidrot tiem darbiniekiem un karavīriem, kurus reformas skar. Esmu centies panākt, lai sarunas starp dažādu struktūrvienību darbiniekiem un vadītājiem, kā arī starp karavīriem un viņu komandieriem notiek aizvien biežāk – jo atklāts un skaidrs dialogs palīdzēs gan karavīriem, gan ministrijas darbiniekiem saprast, ka NBS un Aizsardzības ministrija pārvērtīsies. Un pastāvēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja