Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Pērtiķi un spridzekļi

Latvijas mākslinieka Sergeja Djomina gleznu izstāde RE: search

"Laikmetā, kad visi kaut ko "sērčo" un "šārē", patiesības meklējumiem un pētniecībai ir īpaši liela nozīme. Tas ir kā pretstats viltus ziņu realitātei," uzsver mākslinieks Sergejs Djomins, kura gleznu izstāde ar nosaukumu RE: search ir aplūkojama galerijā Bastejs, ļaujot iepazīties ar viņa daiļradi no 2004. gada līdz pat šodienai. 

Īpaši šai ekspozīcijai mākslinieks ir radījis četras jaunas gleznas, kuras nākamajā mēnesī dosies pāri Atlantijas okeānam uz Ņujorku, lai piedalītos starptautiskajā jaunās un progresīvās mākslas gadatirgū Context, kas norisināsies no 3. līdz 7. maijam (vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.contextnyfair.com). 

Vienā no šajā gadā tapušajiem darbiem Sergejs Djomins ir turpinājis Slokas ielas tēmu, kas aizsākusies pirms trijiem gadiem, kad uzliesmojis Krievijas un Ukrainas konflikts un daudz ticis runāts par līdzīga scenārija iespējamību arī Baltijā. Mākslinieks ir saplūdinājis reālo vidi ar gaisā virmojošajiem kara draudiem, kuri joprojām nav zuduši. 

"Šajā vietā atrodas Latvijas Valsts vēstures arhīvs, kurā es strādāju par arhīvistu," norāda Sergejs Djomins, palīdzot noorientēties ne tikai gleznas ainavā, bet arī viņa profesionālās darbības niansēs (1995. gadā Sergejs Djomins ir pabeidzis Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti – I. A.). 

Darvina teorija

Savukārt par to laika periodu, kad Sergejs Djomins visu savu radošo enerģiju ir veltījis tikai un vienīgi gleznošanai, spilgti atgādina viņa kompozīcija Ground Zero, kas tapusi 2005. gadā. "Tas ir stāsts par mākslinieka dzīvi, kura bada periodu apzīmē vista, no kuras buljona es tajā brīdī pārtiku," viņš smejoties piebilst.

Savus pirmos starptautiskos panākumus Sergejs Djomins ir guvis astoņus gadus pēc Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras pabeigšanas un savas karjera uzsākšanas – 2009. gadā viņš uzvarēja prestižajā Saatchi konkursā ar gleznu Boris & Gleb, kļūstot par pirmo Latvijas mākslinieku, kuram tas ir izdevies. 

Šos panākumus pēc tam ir nostiprinājušas Sergeja Djomina radītās ikonas ar pērtiķiem, kuru klāsts tiek papildināts. "Mana bērnība ir pagājusi padomju laikā, kad visi zināja Darvina teoriju, bet pēc tam sākās atmodas laiks, kad visi palika par kristiešiem, paskaidro mākslinieks, kurš savās gleznās radījis šo atšķirīgo pasaules izpratņu sintēzi. 

Viņa jauno darbu vidū ir Gold Monkey un Patriarch Gad, kurā Sergejs Djomins ir attēlojis sarkano kailgalvas uakari no Dienvidamerikas. "Viņš ir tikpat liels kā kaķis," piebilst mākslinieks, kurš līdz vissīkākajai detaļai iepazīst savu darbu tēlus, – vienalga, vai tas būtu pērtiķis vai spridzeklis. 

Trīs cūku stāsts

"Sergejs Djomins uzskatāms par vienu no Latvijas mākslas vides provokatīvākajiem pārstāvjiem," akcentē galerijas Bastejs pārstāve Auguste Petre un piebilst, ka mākslinieka darbi ir mājvieta dažādiem sabiedrībā atpazīstamiem tēliem un simboliem, – to vidū ir arī cūka tās negatīvajā konotācijā.

Mākslinieks vērš uzmanību uz savu gleznu Two Pigs, kas tapusi 2015. gadā. Tās uzmanības centrā ir militārists un finansists, kuru snuķi lūkojas vienā virzienā. "Viņi domā tikai par savām interesēm, palīdzot viens otram un kopā veidojot dižvaru," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta mākslinieks.  

Pie cūkas galvas ir ticis arī darba One Pig galvenais varonis – uz ceļiem uz Austrumu paklājiņa nospiests Rietumu pasaules kareivis. "Tas ir tas, kā islāma radikāļi skatās uz mums," atklāj Sergejs Djomins, kurš strādā pie pretējas tēmas attēlošanas, bet neielaižas tuvākos paskaidrojumos.

Jāatzīmē, ka militārisma un kara tēma mākslinieka daiļradē ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Viņš norāda uz savu gleznu Triumph, kas radīta pirms diviem gadiem un krāsota drūmās krāsās, apstiprinot senseno patiesību par to, ka karā nav uzvarētāju, ir tikai mirušie un dzīvi palikušie, kuriem jāsadzīvo ar savām atmiņām.

Papildu informāciju par mākslinieka daiļradi var gūt interneta vietnē www.dyominsergey.com.

Kas, kur, kad: izstāde RE: search galerijā Bastejs (Alksnāja ielā 7) līdz 20. maijam.

 

Top komentāri

visu cienu
v
Inteligents makslinieks ar labam gleznam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīva kinovēsture. Ivaram Seleckim - 90

Unikāls brīdis Latvijas valsts vēsturē – esam laikabiedri dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka jubilejai, kuru meistars sagaida aktīva darba noskaņās, ar jaunu filmu un daudziem citiem jubilejas pa...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja