Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pieci gadi Eiropā – no interesēm līdz ietekmei !

Šogad 1.maijā, Latvija atzīmē savu piekto gadadienu vienā no pasaules lielākajām un ietekmīgākajām valstu saimēm.

Latvija, kopā ar pārējām Austrumu un Centrālās Eiropas valstīm piedzīvoja lielāko Eiropas Savienības (ES) paplašināšanos tās vēsturē, kas apvienoja politiski un ekonomiski sašķeltos Eiropas kontinenta Rietumus un Austrumus.

Balsojot par iestāšanos ES Latvija izvēlējās atbildīgu ceļu - ieviest un ievērot savienības likumus, kuri snieguši būtisku atbalstu Latvijas tiesiskuma un demokrātijas nostiprināšanā, kā arī korupcijas izskaušanā. Mūsu mērķis ir sasniegt turīgāko Eiropas valstu vidējo dzīves līmeni tuvāko piecu desmit gadu laikā. Tas ir iespējams, ja mērķtiecīgi reformēsim valsts pārvaldi, samazināsim administratīvo slogu mazajiem uzņēmumiem un stimulēsim Latvijas tautsaimniecību, apgūstot ES finansējumu.

Latvijas uzdevums turpmākajos piecos gadus ir nostiprināt savu ietekmi ES, lai Latvija kopā ar citām ģeopolitiski ietekmīgām valstīm sekmīgi aizstāvētu savas valsts iedzīvotāju intereses un aktīvi piedalītos "globālās dienaskārtības" noteikšanā. Jau šobrīd piedalāmies ES nākamā daudzgadu budžeta sastādīšanā, diskusijās par enerģētikas politiku, globālās ekonomiskās krīzes pārvarēšanu, savienības paplašināšanos un citām aktualitātēm.

Kopš Eiropas kopienas dibināšanas valstu sadarbības pamatā bijusi savstarpēja integrācija ekonomikas jomā, un līdz ar jaunajiem izaicinājumiem šī tendence tiks nostiprināta, pilnveidojot vienoto tirgu, likvidējot iekšējās barjeras uzņēmējdarbības brīvai kustībai savienības ietvaros, un ar kopējiem līdzekļiem atbalstot nabadzīgāko ES reģionus.

Latvijas pirmie pieci gadi ES būtiski stimulējuši valsts ekonomisko izaugsmi, radījuši labākus dzīves apstākļus simtiem tūkstošiem Latvijas ģimeņu un nodrošinājis daudzu miljardu eiro ieplūšanu Latvijas tautsaimniecībā. Pašreiz varam novērtēt priekšrocības, ko mums sniedz Latvijas atrašanās ES, ne tikai finanšu palīdzības ziņā, bet arī demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību jomās. Taču Latvijai vēl ir vēl pietiekami daudz neizmantotu iespēju, ko mums dod ES dalībvalsts statuss, tāpēc aicinu valdības ministrus un ierēdņus, iedzīvotājus un nevalstiskās organizācijas aktīvi izmantot visas iespējas, īpaši uzmanību veltot ekonomikas izaugsmes stimulēšanas resursiem. Pirmie pieci gadi ir pierādījuši - mērķtiecība un zināšanas mazām valstīm ļauj sasniegt lielus mērķus Eiropas valstu klubā.

Vēlos pateikties visiem, kuri šo piecu gadu laika ir stiprinājusi Latvijas pozīcijas ES, un visiem, kuri mazinājuši barjeras starp Rīgu un Briseli, ļaujot Latvijas iedzīvotājiem izmantot ES iespējas. Novēlu, lai mēs katrs rastu enerģiju un iedvesmu izaicinājumu priekšā un justos daļa no kopīgi sasniegtā mērķa!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja