Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Piesardzība un neizlēmība padziļina krīzi

Galvenā SVF ekonomista Olivjē Blanšāra vārdiem izsakoties, krīze palielina nedrošību, kas savukārt ietekmē tādu uzvedību, kas baro krīzi. Turklāt pasaules ekonomiku šobrīd raksturo gan objektīva, gan subjektīva nedrošība. Mūsdienu ekonomiskie apstākļi ir tik sarežģīti, ka investorus, firmas un patērētājus pārņēmusi liela piesardzība.

Šādai galējai piesardzībai, lai arī loģiskai no katra individuālā skatu punkta, ir diemžēl ārkārtīgi kaitīga ietekme uz globālo makroekonomisko situāciju. Tā pastiprina kredītu krīzi ekonomiski attīstītajās valstīs un pieaugošu kapitālu aizplūšanu no attīstības valstīm. Pārlieku liela piesardzība ietekmē arī investīciju līmeni. Tas ir lielā mērā pamatā dramatiskajam pieprasījuma kritumam pēdējo mēnešu laikā un no tā izrietošajam kritumam ražošanā.

Ko politiķiem, valdībai būtu nepieciešams darīt? Pirmkārt, jāmazina nedrošība un neziņa sabiedrībā. To, pēc O. Blanšāra domām, var panākt, nosakot apdraudēto aktīvu cenu, svarīgi arī veikt visu iespējamo, lai izvairītos no depresijas, sākot ar fiskālo stimulu ieviešanu līdz kvantitatīviem atvieglojumiem. Valstij jārīkojas izlēmīgi, jāizstrādā skaidra politika. Ilgstošas debates tikai padziļina krīzi. Tomēr Latvijā, valdībai koncentrējoties uz budžeta apcirpšanas pasākumiem, pietrūkst spēka mērķtiecīgai rīcībai, lai veicinātu uzņēmējdarbību, līdzekļu radīšanu, īstenotu ekonomikas stimulēšanu.

Vienlaikus maksimāli vajadzētu veicināt patēriņu, izskaust nogaidīšanas stratēģiju patērētāju, uzņēmēju un investoru vidū. Katrai valstij pašai jādod savs ieguldījums patēriņa veicināšanā, jāveido stimuli pirkt "tagad", nevis "vēlāk". Francija, piemēram, piešķir subsīdijas tiem, kas nodod savu veco automašīnu, lai nopirktu jaunu. Līdzīga politika ir arī Vācijā. Patēriņa pieaugums publiskajā infrastruktūrā ir arī svarīgs jautājums ASV prezidenta B.Obamas programmā. Gan Vācija, gan ASV ir pielietojušas vienreizējus maksājumus maznodrošināto iedzīvotāju patēriņa veicināšanā.

Šobrīd ir nepieciešama saskaņota finansiālo un fiskālo līdzekļu pielietošana valsts ekonomiskās politikas veidošanā. Tiem ir tieša ietekme uz pieprasījuma līmeni. Turklāt, veiksmīgi izmantoti, tie samazinās neziņas un, līdz ar to nedrošības līmeni, pazeminās riska līmeni un veicinās firmas un indivīdus ieguldīt savus finansiālos līdzekļus. Nepieciešams panākt vienošanos ar bankām par kreditēšanas atsākšanu pieejamā līmenī. Ja šos vispārīgos ieteikumus ievērotu Latvijā, tad mūsu valsts, līdzīgi ar citām pasaules valstīm jau gada laikā varētu nostāties uz ekonomiskās atlabšanas ceļa.

Interešu atruna – Inese Vaidere ir Eiropas parlamenta deputāta kandidāte no Pilsoniskās savienības; http://www.inese-vaidere.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja