Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pirmās godīgās vēlēšanas

Cenšoties pārliecināt vēlētājus piedalīties vēlēšanās, kā argumentu šogad minu to, ka šīs būs pirmās godīgās Saeimas vēlēšanas pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Šāds apgalvojums nereti izsauc smieklus, bet neviens vairs nesmejas, uzzinot, kā ar vēlētājiem ir ticis manipulēts visās iepriekšējās Saeimas vēlēšanās kopš 1993. gada. Atšķirība ir tajā, ka vēlētāji šogad aizejot uz vēlēšanām pirmo reizi redzēs īstus, neviltotus sarakstus, kuri vēlēšanu naktī nesāks mainīties un no kuriem pēkšņi nepazudīs virkne spilgtu partiju „lokomotīvju”.

Šīs ir pirmās Saeimas vēlēšanas, kurās ir atcelts absurdais un vēlētājus maldinošais „lokomotīvju princips”. Tas ļāva kandidātiem vienlaikus kandidēt no vairākiem apgabaliem, lai gan ievēlēti varēja tikt tikai no viena. No citu apgabalu sarakstiem „lokomotīve” jau pēc vēlēšanām tika izsvītrota, atbrīvojot vietu daudziem mazpazīstamiem vai nepopulāriem deputātiem – „vagoniņiem”. Vēlētāji, vēlēšanu dienā izvēloties balsot par lokomotīvēm un liekot tām treknus plusus, faktiski piedalījās loterijā, kur tikai katra piektā loze bija pilna.

Lielākā daļa vēlētāju pat neapzinājās, ka izdara šādu izvēli. Par to nebija pieņemts runāt un diskusija par „lokomotīvju principa” atcelšanu praktiski nenotika – šāds uzdevums nebija noformulēts arī nevienas partijas programmā. Tomēr, par spīti tam, bija cilvēku grupa, kas redzēja un izprata šīs sistēmas absurdumu, bezjēdzību – redzēja un saprata, ka tā kalpo tikai partiju manipulācijām, nevis godīgai attieksmei pret vēlētājiem.

Diskusiju par „lokomotīvju principa” atcelšanu aizsāka Vēlēšanu reformas biedrība (www.velref.lv), kam sekoja rīcība no Jaunā laika un Pilsoniskās savienības. Par spīti sākotnējai lielai pretestībai no Saeimas vairākuma, bet pateicoties tiešam Valsts prezidenta Valda Zatlera atbalstam, grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā tika pieņemti. Tā rezultātā šogad būs pirmās Saeimas vēlēšanas, kur vēlētāji droši varēs izdarīt savu izvēli Saeimas vēlēšanās, nebaidoties, ka viņu izvēle varētu tikt izkropļota.

Piedāvāju ieskatu Saeimas vēlēšanu likuma grozījumu pieņemšanas hronoloģijā, kas ir labs piemērs, kā ar pilsonisku iniciatīvu ir iespējams sasniegt lielisku rezultātu.

2007. gada 1. decembris

Vēlēšanu reformas biedrības rīkotajā forumā tiek pieņemts aicinājums, kura pirmajā punktā tiek lūgts noteikt, ka katrs kandidāts Saeimas vēlēšanās var kandidēt tikai vienā apgabalā.

2008. gada februāris

Jaunais laiks (JL) iesniedz priekšlikumu uz 2. lasījumu tobrīd atvērtajam Saeimas vēlēšanu likumam, kas paredz, ka katrs kandidāts var kandidēt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP) likumprojektu tālāk nevirza un tas uz gadu iestrēgst Juridiskajā komisijā.

2008. gada novembris.

Pilsoniskās savienības (PS) valdē tiek atbalstīts Rolanda Irkļa vadībā PS Labas pārvaldības darba grupas sagatavotais Saeimas vēlēšanu likuma grozījumu projekts un tiek nolemts to iesniegt Saeimā.

2008. gada 4. decembris

Publicēts Rolanda Irkļa raksts laikrakstā Diena par nepieciešamību atcelt „lokomotīvju principu”. Viena no tēzēm – vēlētājiem jāzina savi deputāti.

http://diena.lv/lat/politics/viedokli/saeimas-velesanu-reforma-cels-uz-labaku-saei mu

2008. gada 31. decembris

Valdis Zatlers savā runā rosina sākt diskusiju par vēlēšanu sistēmas pilnveidošanu, lai katrs vēlētājs justos pārliecināts, ka tieši viņa ievēlētais deputāts pārstāv viņa intereses, tādejādi netieši norādot uz lokomotīvju principa atcelšanu.

2009. gada 7. janvāris

Raidījuma „Kas notiek Latvijā” galvenā tēma, ietekmējoties no Valda Zatlera Jaungada runas, ir iespējamie grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā.

2009. gada 9. janvāris

PS Saeimā iesniedz Rolanda Irkļa vadībā sagatavotos grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā.

2009. gada 13. janvāris

„Janvāra nemieri”

2009. gada 14. janvāris

Valsts prezidents Valdis Zatlers izvirza Saeimai ultimātu, kurā viena no prasībām ir veikt grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā.

2009. gada 15. janvāris

Saeima PS iesniegtos Saeimas vēlēšanu likuma grozījumu projektu nodod komisijām, kur tie tiek apvienoti ar JL pirms gada iesniegto grozījumu projektu.

2009. gada 26. februāris

Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi tiek pieņemti galīgajā lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja