Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Referendums vasaras vidū

Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija ir izvērtējusi Satversmes grozījumu projektu par Saeimas atlaišanu un priekšlaicīgām vēlēšanām, ko Valsts prezidents ir iesniedzis Saeimai un par kuru  parakstījušies 217 567 Latvijas pilsoņi. Komisija uzskata parlamenta priekšlaicīgas atlaišanas regulējumu par parlamentārajā demokrātijā nepieciešamu un atzītu konstitucionālu mehānismu, taču vienlaikus norāda, ka iesniegtajam likumprojektam ir vairākas nepilnības.

Tas būtu jāpapildina ar vairākiem nosacījumiem, kurus varam izlasīt komisijas apjomīgajā ziņojumā. Komisijas juristi arī norāda, ka  sagatavotais Satversmes grozījumu projekts, ir atzīstams par savlaicīgu ierosinājumu pilnveidot Satversmē esošo neefektīvo risinājumu. Vienīgā problēma ir tā, ka Saeima savlaicīgi nav ieklausījusies tautas politiskās uzticības krīzes simptomos, kas noveda pie parakstu vākšanas,  un iedzinusi sevi strupceļā. Nu Saeimai ir jāatbild ar „jā” vai „nē” Satversmes grozījumu projektam un noraidījuma gadījumā jāgatavojas referendumam.

Nav jābūt gaišreģim, lai prognozētu Saeimas reakciju.
Saeimas komisijas cita pēc citas, ja nekļūdos, tikai ar vienu izņēmumu, noraida Satversmes grozījumus. Lai tos pieņemtu jebkurā no lasījumiem, plenārsēdē ir jāpiedalās vismaz divām trešdaļām deputātu un „par” ir jānobalso vismaz divām trešdaļām klātesošo. Tātad teorētiski minimālais balsu skaits būtu 45 balsis, ja uz sēdi atnāktu tieši minimums – 67 deputāti. Tā kā parasti sēdēs reģistrējas aptuveni 90 vai nedaudz vairāk deputātu, vajadzīgo balsu skaits ir aptuveni sešdesmit. Ir pilnīgi skaidrs, ka Saeimā tik daudz atbalstītāju Satversmes grozījumiem nav. Satversmes grozījumi tiks noraidīti jau pirmajā lasījumā. Savukārt Likuma par tautas nobalsošanu 11. panta 2. daļa nosaka: „Tautas nobalsošana par vēlētāju iesniegto likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu sarīkojama ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc vēlētāju iesniegtā likumprojekta vai Satversmes grozījumu projekta noraidīšanas vai tā pieņemšanas ar satura grozījumiem Saeimā.” Tad Centrālajai vēlēšanu komisijai būs jāpaziņo referenduma datums, kas, ievērojot tās procedūras, kas saistītas ar balsojumu ārzemēs, tiks noteikts 6 – 8 nedēļas pēc Satversmes grozījumu noraidīšanas. Tātad, ja Saeimas balsojums notiks pēc nedēļas vai divām, tad referendums notiks kaut kad laikā no jūlija vidus līdz  augusta vidum. Mums taču jau ir vasaras referendumu pieredze! Diemžēl šķiet, ka Saeima, redzot šo 14.6% no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos pilsoņu skaita viedokli, nevis ieklausīsies tajā, bet pieņems pēdējā laikā tik pierasto standartlēmumu – rīkoties tā, lai referendums beigtos bez rezultātiem kvoruma trūkuma dēļ, cerot, ka vasaras vidū 700 000 pilsoņu neizteiks savu atbalstu Satversmes grozījumiem. Mūsu Saeima kļūst tik prognozējama!

Jābūt juristam un konstitucionālo tiesību speciālistam, lai izvērtētu vēlētāju iesniegto likumprojektu, norādītu  trūkumus un nepieciešamos uzlabojumus, lai iegūtu tādu konstitucionālu pērli, kas ikvienu apžilbinātu ar savu mirdzumu. Taču, lai meklētu izeju no strupceļa, ir vienkārši jāapzinās krīzes situācija un jāpieņem saprātīgi lēmumi. Bieži vien tie ir pavisam vienkārši.

Mans piedāvājums:
1. Saeima bez grozījumiem pieņem iesniegto Satversmes grozījumu likumprojektu. Referendums nav jārīko. Nerunāsim pat par ietaupīto naudu. Sabiedrība ir izbrīnīta – Jēkaba ielā mūs sadzirdēja – un ar interesi vēro, kas notiks tālāk.

2. Konstitucionālo tiesību komisija kopā ar visiem mūsu talantīgajiem juristiem izstrādā nepieciešamos papildinājumus: par pieļaujamajiem atlaišanas termiņiem Saeimas sasaukuma sākumā un beigās, par mehānismu kā prezidents var atlaist Saeimu, par referenduma norisi un kvoruma sliekšņiem, par Saeimas tiesībām atlaist prezidentu un visu to, kas ar šiem jautājumiem saistās.

3. Protams, šī Saeima vairs nav tiesīga minētos Satversmes pantus grozīt. taču šī Saeima var vadīt šo grozījumu izstrādi.

4. Pieņemt grozījumus varēs 10. Saeima tūlīt pēc vēlēšanām.
Esmu pārliecināts, ka sabiedrība, sajutusi likumdevēja cieņu pret lielas daļas pilsoņu viedokli, ko tie izteica parakstu vākšanas laikā, nesteigsies izmantot savas jauniegūtās tiesības atlaist parlamentu. Tieši otrādi, politiskās uzticības barometrs sāks nedaudz celties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja