Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sadraudzēšanās astoņās ekspozīcijās. Marka Rotko mākslas centrā – novembra izstāžu parāde

Novembra izstāžu sezonu Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī piektdien, 15. novembrī, iesāks astoņi mākslas projekti. Tie būs skatāmi līdz 19. janvārim, un visas ekspozīcijas vieno sadarbības, sadraudzēšanās un draudzības vadmotīvs.

Turpinot iedibināto tradīciju, kāds no sezonas izstāžu projektiem ir cieši saistīts ar paša Rotko daiļradi vai cita veida klātbūtni, tālab sera Terija Frosta (Lielbritānija) darbu izstāde Krāsu jauda nav nejaušība. Marku Rotko un Teriju Frostu savulaik vienoja cieša draudzība. Terija Frosta izstāde apliecina mākslas vienotību un izceļ spilgtā mākslinieka individuālo rokrakstu.

Pleca sajūta, atbalsts un radošā gara uzturēšana ir vadmotīvs arī spēcīgai Latvijas mākslinieku ģimenei – Kurzemniekiem: Vinetai, Agnesei, Andrai un Gatim, kuru darbu kopums izstādīts ar nosaukumu Sinerģija. Katrs mākslinieks ir atšķirīgs, arī viņu pārstāvētie mākslas mediji ir dažādi, taču vienojošais ir ģimene un rezultāts.

Izcils sadarbības, draudzības un sadraudzēšanās piemērs ir mākslinieces Valdas Podkalnes izlolotais projekts Ideju kolekcijas. 1993–2018, kas savu pirmizrādi iepriekš piedzīvojis Rīgas Porcelāna muzejā un nu adaptētā veidā skatāms arī Rotko centrā. Projekts apvieno mākslinieku paaudzes un veido tiltu starp dažādu mediju māksliniekiem, ļaujot tiem sadarbības kopsakarības ieraudzīt darbā ar keramikas mākslas materiāliem vai esot starp tiem. Sadraudzēšanās ar mālu jūtama arī izcilā Latgales podnieka Evalda Vasilevska izstādē Māla sajūtas un dekoratīvajā, skulpturālajā un draiskajā Violetas Jātnieces keramikas izstādē Vakar. Aizvakar. Šodien.

Gleznotāja Rasa Jansone, kura radošajā darbībā konsekventi strādā ar feminisma tēmām, savā izstādes projektā Labā roka piedāvā iepazīt vairākas pēdējos gados radītas darbu kopas. Savukārt naivās mākslas pārstāvis Filips Šalājevs, kura darbi skatāmi ekspozīcijā Animālija, savā mākslā satuvina dažādo, plēsējdzīvniekos ieraugot alegoriju par cilvēka iekšējo jūtu pasauli un cilvēku daudzveidību.

Ilgtermiņa draudzību apliecina arī jau trešā Daugavpilī skatāmā izstāde no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas. Šoreiz tā ieved XX gs. sākumā, jūgendstila tērpos un aksesuāros. Sadarbībā ar Rīgas Jūgendstila muzeju un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju šo ekspozīciju papildina arī tālaika  mēbeles un interjera priekšmeti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja