Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saplūstot ar jūru, vēju un smiltīm. Mazirbē tapis Daiņa Pundura vides objekts Saulriets

Arterritory.com galerijas/klejotājas projektā Ūdens ir avota medus mākslinieks Dainis Pundurs ir radījis lielformāta vides objektu – smilšu skulptūru Saulriets

Vides objekts Saulriets ir mākslinieka Daiņa Pundura atgriešanās Mazirbes pludmalē pēc 28 gadu pārtraukuma. Pirmo reizi procesuālus objektus no slapjām smiltīm viņš radīja 1995. gadā.

19. jūlijā Dainis saullēktā uzsāka darbu, saplūstot ar jūru, vēju un smiltīm, kas ir viņa instrumenti un līdzradītāji vienlaikus. 21. jūlija rītā pludmalē bija tapuši trīs sfēriski objekti, kuru virsma brīžiem līdzinās Marsa ainavai, – to tapšanā līdzdarbojas vējš. Smiltis griežas vērpetēm un dažās minūtēs izklīdina jebkuru lieku līniju/pēdu. Dainis par to ir priecīgs, jo vēja māte ir faktūru virtuoze. Cilvēks var tikai vērot, skatīties, piefiksēt un mēģināt atdarināt. Un kamēr viņš to dara, vēja māte jau atkal ir solīti priekšā. Tā viņi saspēlējas un sarunājas, viens otrā ieskatoties un ieklausoties.

Kā atzīst pats Dainis – īstenībā viņš nerada neko no jauna, tas viss jau ir, viņš tikai sakārto smiltis, padara esošo redzamu. Lielākais izaicinājums ir nekļūdīties formas izmērā, jo katra no sfērām top tikai no smiltīm, kas rodamas konkrētajā vietā. Lielāko dienas daļu viņš rok. Mākslinieks atzīst, ka šajā procesā ir kaut kas pārlaicīgs. Reiz netālu no savas darbnīcas Mangaļsalā viņš esot vērojis taksīti, kas arī visu dienu racis – zigzagotus rakstus, dziļumā, ka ārā vien astes gals. Pilnīgi saplūdis ar savu nodarbi un visu pārējo aizmirsis. Dainim šķiet, ka rakšanā ir kaut kas pirmatnējs. Tā ir savveida pamatelements – fizisks un arī mentāls. Meditācija, izziņa, attīrīšanās, pazušana, saplūšana.

Daiņa Pundura Saulriets ir tikpat izzūdošs kā mirklis, kad saule aizslīd aiz horizonta. Nav iespējams iepriekš paredzēt, kāds tas būs un cik ilgi jūrā un debesīs vēl būs jaušama tā atblāzma. Sfēru virspuse ir tikai to redzamā daļa. Ik pa mirklim to patina atsedz kādas zīmes, smilšu rakstus un teju līdz perfektumam gludi pulētas virsmas. 

21. un 22. jūlijā izstādē Ūdens ir avota medus Tīklu šķūnī Mazirbē būs skatāmi keramiķes Valdas Podkalnes porcelāna objekti, Daiņa Pundura keramika, Paula Rietuma risogrāfijas un keramikas darbnīcas Ciparnīca (Talsi) veidotie priekšmeti.

Izstāde ir atvērta no 11.00 līdz 16.00. Apmeklējums iepriekš jāsaskaņo: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja