Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šausmu anatomija

Šodien Diena iesākas ar A. Ozoliņa rakstu, kurš, savukārt, noslēdzas ar tekstu: „Būtu visas tās pašas šausmas — defolts, maksātnespēja, lata devalvācija — kuras ir tikai atliktas, nevis novērstas, un šīs šausmas iestātos tieši vēlēšanu gadā, lai arī kādām — šļūkšanas, sišanās, visu lietu garantēšanas, blefošanas vai brīnumu gaidu — kampaņām politiķi tagad dotu startus.”

Te nepieciešams precizējums. Visas pieminētās šausmas iestāsies nevis nākamajā gadā, bet pāris nedēļas pēc tam, kad SVF paziņos par atteikumu piešķirt kredītu Latvijas valdībai.

2009. gadā prognozētais IKP ir 12,98 miljardi latu, prognozētais (patiesais, lietojot ESA 95) budžeta deficīts – 10 procenti no šīs summas. 2009. gada 1. jūlijā Latvijas valsts parāds bija sasniedzis 2,94 miljardus latu.

Raksta komentētāji un iepriekš daži valstsvīri iesaka starptautiskos aizdevējus pasūtīt uz Jēlu un vai nu sajozt pašiem jostas vēl vairāk, vai aizņemties citur. Tas nav iespējams.

Alternatīva nozīmētu bezdeficīta budžetu jau šogad, jo alternatīva deficīta finansējuma nav, vai arī tas būtu vēl dārgāks.

15. un 16. jūlijā Latvijas valsts aizņēmās uz 1 mēnesi par 9 procentiem gadā un - uz 3 mēnešiem par 10,5 procentiem. Tas ir vairākas reizes dārgāk nekā SVF piedāvātā aizdevuma likme. Būtu šobrīd pat grūti prognozēt, cik dārga būtu aizņemšanās uz garāku termiņu. Ungārijai 10 gadu parādzīmes maksā 10,02 procentus. Latvijai noteikti būtu vairāk, ja vispār kāds pircējs atrastos. Bez tam, atbilstoši valsts parāda termiņa struktūrai, tuvākajos trijos gados būtu jāatdod jau esošais parāds. Vienkāršoti runājot, jau nākamā gada budžets būtu jāveido nevis ar 8,5 procentu deficītu, bet ar 5 procentu pārpalikumu. Tas nav iespējams.

Tas nozīmē, ka iestātos Latvijas atteikšanās maksāt savus parādus jeb defolts.

Latvijas valdībai ir jāpanāk vienošanās ar SVF.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja