Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Sazvērēšanās un vienkāršs nonsenss

Šajās dienās Rīgā sākas dokumentālo filmu festivāls, un tā nu reiz ir ļoti laba vēsts, jo dokumentālās filmas var būt ārkārtīgi spēcīgas un ar milzīgu nozīmi pasaules un atsevišķu valstu attīstībā. Te var padomāt par kādreizējā ASV viceprezidenta Alberta Gora šedevru, "Neērtā patiesība", kā arī par Maikla Mūra un daudzu citu autoru daiļradi. Latvijā divi izcili žanra meistari Juris Podnieks un Ansis Epners diemžēl jau aizgājuši mūžībā, bet lauciņā darbojas arī citi talantīgi cilvēki. Prieks par viņiem.

Taču pietiekami bieži ir arī tādas filmiņas, kurām piekabināt klāt vārdu "dokumentāla" nozīmē šī jēdziena visabsolūtāko devalvāciju, un diemžēl Rīgas festivāla programmā ir iezadzies arī viens šāds gara darbs. Runa ir par gados jaunā amerikāņa Dilana Eiverija filmu "11. septembris. Cita versija". Angļu valodā šis darbs pazīstams zem nosaukuma "Loose Change" (Sīknauda), un filmā jauneklis cenšas "pierādīt", ka baisie notikumi 2001. gada 11. septembrī bija Amerikas Savienoto Valstu valdības sazvērestības rezultāts. Aizsardzības ministrijā (Pentagonā) patiesībā neietriecās neviena lidmašīna, tā bija raķete. Filmas "United 93" rezultātā arī Latvijā pazītā lidmašīna, kura, iespējams, bija domāta vēl kādas citas celtnes iznīcināšanai, bet nogāzās kādā Pensilvanijas štata laukā, patiesībā nemaz nenogāzās, jo visi pasažieri bija sazvērestības dalībnieki. Un tādā garā un vīzītē. Filmu izplata Internetā par maksu, kinoteātros vismaz līdz šim tā nav manīta.

Lieki teikt, ka pierādījumi gan par United 93 nogāšanos, gan arī par American Airlines reisa 77 ietriekšanos Pentagonā ir nepārprotami un absolūti skaidri. Sazvērestības teorētiķiem jau ļoti labpatiktos, ja izrādītos, ka 11. septembra notikumus inscenēja Džordžs Bušs, ka Elviss Preslijs ir dzīvs un ir atrodams Dienvidamerikā kopā ar Džonu Kenediju un Džonu Lenonu u.tml. Tomēr ir arī jautājums par veselo saprātu. Ir taisnība, ka ļoti daudz ko par 11. septembra notikumiem mēs nezinām vēl joprojām, ne mazums tāpēc, ka Dž. Buša valdība nākamajā dienā pēc notikumiem ļāva vairākiem desmitiem Osamas Binladena radinieku izlidot no ASV -- todien tā bija vienīgā lidmašīna amerikāņu debesīs, un nepārprotami ir bijis skaidrs, ka Buša ģimenei sakari ar Saūda Arābijas karalisko ģimeni ir svarīgāki par ASV drošību. Tāpat ASV valdība bijusi skandalozi nevērīga pret tiem daudziem simtiem cilvēku, kuri dzīvībai un veselībai bīstamos apstākļos darbojās sabrukušā Pasaules tirdzniecības centra teritorijā, meklēja dzīvos, apglabāja mirušos un tā tālāk. Taču no tā neizriet, ka procesam nebija nekādas saistības ar teroristiem. Tiem, kuri vēlas tā domāt, derētu atcerēties veco teicienu "Prātiņ, nāc mājās".

Savukārt Rīgas festivāla organizētājiem vajadzētu padomāt, kāpēc Dilana Eiverija gara darbs īpaši plašu izplatīšanu pasaulē nav guvis, un vai patiešām šī festivāla spalvas šāds darbs īpaši spodrinās. Reklāmā, kuru šodien nekritiski ir pārpublicējusi arī Diena Undīnes Adamaites reportāžā, ir apgalvots, ka filma esot "skrupuloza 2001. gada uzbrukumu tiešo reportāžu, aculiecinieku stāstu, lietišķo pierādījumu analīze." Laikam jārunā nevien par sazvērniekiem, bet arī par lētticīgiem viņu izplatītās "informācijas" uztvērējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja