Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Skolēni ieliek podā Zatleru, policija— vārda brīvību

Ogres skolēni marta beigās plašākai publikai nezināmu iemeslu dēļ ievietoja tualetes podā Valsts prezidenta Valda Zatlera fotogrāfiju, to nofotografēja, ielika savos telefonos kā ekrāna tapetes. Pēc tam, kāda mudināta ieradās Ogres policija un lika skolēniem no saviem telefoniem izdzēst šo baiso, prezidentu „zaimojošo“ un „apgānošo“ attēlu. Policija šoreiz reaģē ātri un operatīvi, atšķirībā no tām reizēm, kad tai ziņo par vardarbību ģimenēs vai par citiem līdzīgiem „sīkiem“ pārkāpumiem.

Es, protams, Ogres skolēnu vietā nebūtu ievietojis Valsts prezidenta attēlu podā un to nofotografējis. Varbūt mana fantāzija nav tik plaša, bet es podā neliktu un nefotografētu ne Kalvīša, ne Godmaņa, ne Repšes, ne kāda cita populāra un pazīstama sabiedriska darbinieka fotogrāfiju. Tomēr neviens, uzsveru—neviens, demokrātiskā valstī nevar apšaubīt pilsoņu tiesības likt podos politiķu foto un tos fotografēt. Ja, piemēram, ko līdzīgu būtu izdarījis multimākslinieks Aigars Bikše, kurš pavisam nesen kokakolā iemērca mūsu drauga—ASV karogu, vai arī tad policija būtu likusi viņam no poda izņemt Zatlera foto un izdzēst šī skata iemūžinājumus?

Protams, varbūt šis Ogres skolēnu (ne)darbs bija vien pusaudžu nepārdomāts un muļķīgs izlēciens, bet vēl muļķīgāka ir bijusi policijas reakcija, es pat teiktu—kaitnieciska. Policija Ogrē nodemonstrēja, ka tā ir gatava likvidēt visu to, kas ir nevis noziedzīgs, bet kādam „tur augšā“ var šķist aizvainojošs vai zaimojošs. Šis gadījums demonstrē zināmas tendences spēka struktūru attieksmē pret politisko opozīciju. Pavasarī, prezidenta kampaņas laikā, kādi nezināmi ļaudis Zatlera vārdā izveidoja mājaslapu www.zatlers.blogspot.com, prezidenta kandidāts nākošajā dienā vērsās Drošības policijā, lai tā izmeklētu vai tā nav pret kandidātu vērsta antikampaņa. Drošības policija nevis atteica pieņemt šādu iesniegumu, jo nekādi draudi izveidojot mājaslapu Zatleram netika radīti, gadījumu izmeklēja un sniedza Zatleram jau kā Valsts prezidentam ziņojumu par paveikto.

Drošības struktūru rīcība kā Zatlera Ogres foto un www.zatlers.blogspot.com lietās var radīt „stindzinošu“ efektu uz pilsoniska protesta formām un vārda brīvību šajā valstī. Sak, neviens nedrīkst aizskart mūsu valdniekus! Negribu teikt, ka Ogres skolēni būtu jāliela par savu „instalāciju,“ bet policijas rīcība pret viņiem bija negodīga un nepamatota. Nākamais solis ir mediju cenzūra, lai tajos neparādītos negatīvi raksti par varas eliti. Vēl ir kāds ceļš, kuru gāja bēdīgi slavenais Austrumvācu STASI—rūpīgi izmeklēt un atrast visus tos, kuri pat sabiedriskajās tualetēs uz sienām ir rakstījuši pret režīmu vērstus tekstus. Uz priekšu Drošības policija un Valsts policija!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja