Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valdība vienmēr ir problēma*

Aizvadīto piektdien piedalījos diskusijā Vēstures un filozofijas fakultātē par šā brīža aktuālāko tematu – krīzi. Pozitīvi, ka atšķirībā no nolemtās gaušanās vai pārspīlētā populisma, kas tik nereti pārņem šāda veida pasākumus, t.sk. meklējot vainīgos, šajā reizē dominēja cita noskaņa – vai ir kas pozitīvs, ko šī krīze mums var dot, un varbūt, ir jau devusi?

Vēlāk vakarā pārdomājot paša un citu sacīto, sapratu, ka pašreizējā situācija tiešām ir iespēja. Pareizāk, ja spēsim būt tālredzīgi un gudri, tad daudz no tās varam gūt. Antropologs, Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs Roberts Ķīlis minēja, ka pusgada laikā sabiedriskā doma turpat vai par desmit procentiem ir mainījusi savu uzskatu, atzīstot, ka pašiem ir jāspēj parūpēties par sevi, nevis jācer un jāgaida valsts īpašās rūpes. Šī padomju laikos mūsu galvās iesakņojusies pārliecība, ka valstij ir jābūt visu spēcīgai, gribošai un varošai risināt ikvienu mūsu vajadzību, manuprāt, ir daudzu šodienas nelaimju cēlonis. "Valdība vienmēr ir problēma!", ir teicis viens dižs valstsvīrs. Tātad laba valdība ir tā, kas spēj būt maksimāli efektīva un par iedzīvotājiem rūpēties labi, bet neuzkrītoši.

Es patiesi vēlos dzīvot tādā sabiedrībā (pilsētā, valstī un savienībā), kas, pirmkārt, ceļ trauksmi par to, ka publiskā vara cenšas kaut ko pārlieku regulēt, ietekmēt, arvien vairāk ierobežot. Nevajag neko jaunu valdībai sākt. Pietiek. Nevajag domāt par Rīgas bankas vai citu valsts/pašvaldības komercsabiedrību dibināšanu, kaut kādu jaunu procedūru, noteikumu vai kārtību ieviešanu. Īpaši krīzes laikā. Publiskai varai ir jātiek labi galā ar to minimumu, ko sabiedrība tai ir uzticējusi. Pie tam prioritāšu secībā. Un šīs dienas prioritātes, manuprāt, ir darba vietas, izglītība un veselība. Naudu, ko mēs šobrīd ļaujam noēst neefektīvai pārvaldei (piemēram, Rīgas domes administratīvie izdevumi vien sasniedz 78 milj. latu, no tiem 27 milj. ir atalgojumi), prioritāri ir jāinvestē pedagogu algu pielikumos (īpaši tāpēc, ka valsts ir spiesta atalgojumu mazināt) un pieejamas veselības aprūpes nodrošināšanā. Attiecībā uz darba vietām publiskai varai ir jāsaprot elementārais - jāļauj ekonomiskajai videi rosīties. Tas attiecas arī uz nodokļiem un nodevām, tie ir jāmazina. Pašvaldībai – kā minimums jāpiešķir 50% nekustamā īpašuma nodokļa atlaide visiem ražojošiem uzņēmumiem, valstij – jādomā par PVN reformu. Tas, ka Godmanis pieļāva lielu kļūdu, paaugstinot PVN par 3%, nenozīmē, ka šai valdībai nav jāmeklē risinājumi, kā to labot.

Un nobeigumā, atgriežoties pie ievadā pieminētās diskusijas - mani ļoti priecēja, ka Stratēģijas komisijas vadītājs ir ar tikpat labēju redzējumu. Vinstons Čērčils reiz teicis - ja cilvēks nav ar kreisiem uzskatiem jaunībā, tad viņam nav sirds, bet, ja ir vēl arvien ar kreisiem uzskatiem pusmūžā, tad viņam nav prāta.

* Ronalds Reigans

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja