Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vēlēšanas bez narkozes

Vēlākais septembrī Latvijā acīmredzot būs jauna Saeima. Varētu pat pāris mēnešus ātrāk, ja parlamenta vairākums būs tik pat demonstratīvi kurls pret Valsts prezidenta prasību rīkoties, kā vakar Dombura raidījumā bija Saeimas priekšsēdētājs Daudze. Cerības, ka šis anesteziologs varētu atmosties no savas oligobirokrātiskās narkozes laikam ir vēl niecīgākas par valdošās koalīcijas izredzēm tikt pārvēlētām. (Starp citu, anesteziologi strādā arī LTV, kas vakardienas galveno ziņu par Zatlera prasībām sāka „Panorāmas” 25.minūtē.)

Valsts prezidents pēc 13.janvāra haosa ir negaidīti piedāvājis strauju risinājumu – vai nu parlaments un valdība ar dažiem neatliekamiem darbiem nākamajos divarpus mēnešos pierāda, ka sāk pildīt sabiedrības prasības pēc pozitīvām pārmaiņām, vai arī par šo pārmaiņu sākumu kļūs Saeimas atlaišana.

Prezidenta formulētie seši uzdevumi (Satversmes un vēlēšanu likuma grozījumi, ekonomikas plāns, reformas valdībā un valsts pārvaldē, KNAB vadītāja apstiprināšana) jāvērtē kā obligātais izdzīvošanas minimums pašreizējai elitei. Ja mēs nevaram šos sabiedrības pieprasītos darbus saņemt tagad, tad nav vērts tālāk gaidīt un ļaut valdošajai koalīcijai darīt to, ko prasa partiju saimnieki.

Vienīgais iemesls nesteigties būtu cerības, ka nākamgad vēlēšanās politiskais piedāvājums varētu būtiski uzlaboties, vai arī bažas, ka šovasar krīzes eskalācijas dēļ tas varētu būtiski pasliktināties. Var zīlēt. Var arī mācīties no pieredzes, kas rāda – varas partiju cinisms pieaug jo gadu.

Šī ir koalīcijas iespēja, ja partijas plāno vēl kādu nākotni politikā. Ja kurlums nepāriet, tad vēlēšanas tām būs liktenīgas kā pēc pusgada, tā pēc pusotra.

Tāpēc, ja Saeima jau tuvākajās nedēļās neizrāda kādas atsaucības pazīmes, varbūt prezidentam nav vērts vilkt kaķi aiz astes un labāk 6.jūnijā paredzētajām pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanām pieskaņot nevis Saeimas atlaišanas referendumu, bet jau 10.Saeimas vēlēšanas?

Tādā gadījumā jālemj jau februāra sākumā, jo tautas nobalsošana ir jāsarīko ne agrāk kā mēnesi un ne vēlāk kā divus pēc prezidenta paziņojuma, savukārt vēlēšanas – ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas. Par to, ka atlaista tiks Saeima, nevis prezidents, šaubu nav, jo Satversme neparedz nekādu kvorumu šim referendumam un pietiek, ja vairāk nekā puse no jebkura balsotāju skaita izsakās par Saeimas atlaišanu.

Vienīgais pa īstam neskaidrais jautājums ir arī vissvarīgākais – vai šo vēlēšanu rezultātā mēs tiešām iegūsim ne tikai citu, bet labāku Saeimu? Manuprāt, tas atkarīgs no diviem galvenajiem faktoriem.

Pirmais – vai šis kļūs par pagrieziena brīdi, kad pārmaiņu iespējai noticēs un politiku par savu profesiju būs gatavi izvēlēties spējīgi, valsts pārvaldē strādāt patiesi griboši cilvēki, kurus līdz šim no kandidēšanas atturējis riebums pret varas netīrību?

Otrais, cik prasīgi mēs visi būsim, liekot kandidātiem beidzot konkrēti runāt par valsts attīstības programmām un izvēloties partijas pēc tām, nevis reklāmu narkozes iespaidā. Ja vēlētāji nebūs mācījušies, arī Saeima nemainīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja