Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Baltajā naktī orķestris Rīga atskaņos grupas Katedrāle dziesmas

Sestdien, 7. septembrī, plkst. 19.00 Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā orķestris Rīga aicina uz jaudīgi skanīgu piedzīvojumu mūzikā Katedrāle un roks, informēja orķestra pārstāve Linda Ertmane

Koncertā apvienosies orķestra Rīga mūziķi, diriģents Valdis Butāns un rokgrupas sastāvs – dziedātāji Atis Ieviņš un Atis Zviedris, ģitārists Mārcis Auziņš, pianists Jānis Miltiņš, basģitārists Toms Poišs un Mārtiņš Miļevskis pie bungām. Koncertu vadīs Toms Grēviņš. Ieeja koncertā ar bezmaksas ieejas kartēm, kas saņemamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv no 31.augusta plkst. 10.00.

Koncerta pirmajā daļā klausītājiem būs iespēja atsaukt atmiņā, savukārt citiem – pirmoreiz iepazīt, leģendāras latviešu rokgrupas Katedrāle savdabīgo muzikālo stilistiku, par kuru liecības audio formātā nebija saglabājušās. 2021. gadā grupas dibinātāji Gunārs Šimkus un Vilnis Šmīdbergs restaurējuši savu mūziku jaunās skaņās – pūtēju orķestra un rokgrupas sastāvam.

Gunārs Šimkus stāsta: “Katedrāle tā laika kontekstā bija provokatīvs avantūrisms – rokmūzikā izteikt protestu pret padomju dzīves realitāti, izpaust savu nepiedalīšanos tajā, bet arī misijas apziņu, ka jāraksta savas oriģinālkompozīcijas, jādzied latviešu valodā, iedvesmu gūstot labā dzejā – gan klasiķu, gan laikabiedru radītajā. Atgriešanās vairāk nekā pusgadsimtu tālajā Katedrāles pagātnē nozīmē bijušu sajūtu neiespējamo restaurāciju, kas tomēr notiek tagad, jau pavisam citā laikā, bet ar pārliecību, ka būtiskais dzejā, mūzikā un cilvēkos ir pāri laika ierobežojumiem, vienmēr klātesošs.”

Savukārt koncerta otrajā daļā skanēs leģendārās grupas Deep Purple mūziķa Džona Lorda komponētais Koncerts grupai ar orķestri. Deep Purple neizgudroja ideju par klasiskās un roka mūzikas apvienošanu, tomēr viņi šo ideju pacēla nepieredzētā līmenī: sintezēja klasisku orķestri un rokgrupu speciāli šim pārim komponētā skaņdarbā. Arī šī mūzika skanēs versijā pūšaminstrumentu orķestrim un grupai.

Koncerts Katedrāle un roks notiek Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts programmas ietvaros. Pilna pasākuma programma tiks publicēta mājaslapā www.baltanakts.lv septembra sākumā, bet jau tagad ar Baltās nakts pasākumiem var iepazīties sociālajos tīklos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja