Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gorā atklās Rakstniecības un mūzikas muzeja izstādi Valsts pirmā flīģeļa stāsts

No 19. oktobra līdz 10. decembrim Latgales vēstniecībā Gors notiks Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) izstāde Valsts pirmā flīģeļa stāsts, informēja muzeja pārstāve Laura Brokāne.

Izstāde Latvijas simtgades svētku laikā atklās stāstu par unikālu, latviešu oriģinālmūzikas attīstībā nozīmīgu instrumentu – Baumaņu Kārļa flīģeli, pie kura savulaik komponēta mūsu valsts himna, kā arī izsekos dziesmas Dievs, svētī Latviju! vēstures lappusēm. Izstādes atklāšana gaidāma 18. oktobrī pulksten 13.

Izstāde Valsts pirmā flīģeļa stāsts vēsta par flīģeļa neparasto ceļojumu, kas aizsākās 19. gadsimta 50. gados Pēterburgā, kur instruments nonāca Baumaņu Kārļa īpašumā, pēc tam veda uz Limbažiem, komponistam atgriežoties dzimtajā zemē, bet vēlāk pēc ūtrupes, vairākām pārvākšanās reizēm, kā arī Latvijas neatkarības atjaunošanas flīģelis savu spozmi un nozīmību atguva Rakstniecības un mūzikas muzejā. Sākotnēji neviens pat nenojauta, ka kārtējā tipveida ražojuma stīgas tiks uzskaņotas Latvijas valsts himnas radīšanas brīnumam un kļūs par līdzdalībnieku radīšanas mistērijai, ieskandinot katram latvietim tik svarīgos trīs vārdus – Dievs, svētī Latviju!

Izstāde Rēzeknē turpina instrumenta ceļu, iezīmējot jaunu tā pieturvietu – Latgalē. Izzinot flīģeļa vēsturi, izstādē uzmanība pievērsta arī tā uzbūves īpatnībām un atšķirībām no mūsdienu klavierēm, turklāt ar tā skanējumu būs iespēja iepazīties izcilās pianistes Vilmas Cīrules izpildījumā. Flīģeļa ceļu uz Goru nodrošina sūtījumu piegādes uzņēmums DPD Latvija.

Nozīmīga nodaļa Valsts pirmā flīģeļa stāstā ir dziesmas Dievs, svētī Latviju! tapšanai un pārtapšanai par himnu, kā arī himnas daudzveidīgajiem ieskaņojumi RMM krājumā. Savukārt komponista Jēkaba Nīmaņa izstrādātā aplikācija-spēle aicinās izstādes apmeklētājus personiski piedzīvot valsts himnu, izmēģinot savas prasmes himnas nodziedāšanā četrās valodās – latviešu, krievu, angļu un latgaliešu. Aplikācija mērīs dziesmas izpildītāja degsmi un novērtēs dziedājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja