Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Aicina svinēt Krišjāņa Barona 177.dzimšanas dienu

Oktobra pēdējā dienā, 31. oktobrī, folkloristam Krišjānim Baronam ir dzimšanas diena, un šogad aprit 177. gads, kopš dzimis Dainu tēvs. Turaidas muzejrezervāts iedibinājis skaistu tradīciju, Krišjāņa Barona dzimšanas dienas rītu iesākt ar dziesmu Siguldā pie Krišjāņa Barona pieminekļa, godinot Dainu tēvu, viņa veikumu un aicinot siguldiešus  atminēties tautasdziesmās ierakstītās vērtības, informē TMR Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja.

31. oktobrī plkst. 8 ikviens aicināts tikties Siguldā pie Krišjāņa Barona pieminekļa, lai ar aizdegtu svecīti, ziedu un tautasdziesmu apliecinātu dižā folkloras pētnieka piemiņu un sev atgādinātu tautasdziesmās izzināmo gudrību un dzīvotprieka esību. Kā vēsta tautasdziesma: "Kas var dziesmas izdziedāt?" Tās dziedāt varam mēs, lai ar dziesmu izteiktu savas sajūtas un attieksmi pret pasauli šodien.

Kopā ar Turaidas muzejrezervāta darbiniekiem dziesmas uzsākt palīdzēs Siguldas folkloras kopa Senleja, vokālais ansamblis Melodija, kas ar dziesmām sūtīs sveicienu arī Dainu kalnam Turaidā, kas izveidots un atklāts 1985. gadā – Krišjāņa Barona 150. dzimšanas dienas gadā un veltīts latviešu tautasdziesmai. Gadu gaitā Turaidā iekopts Dziesmu dārzs, Tautasdziesmu parks un Krišjāņa Barona taka, kas no Dainu kalna ved uz Gaujas leju, kur staigājis arī pats Dainu tēvs.

Sava mūža lielāko daļu Krišjānis Barons (1835–1923)  veltījis latviešu tautasdziesmu vākšanai un kārtošanai, kam par pamatu izvēlējies cilvēka mūža ritumu no dzimšanas līdz Veļu mātes valstībai. Tautasdziesmas viņš apkopojis Latvju dainu sešos sējumos, kuros iemūžinātas 217 996 tautasdziesmas. 1880. gadā izgatavots īpašais Dainu skapis, kas kopš 2001. gada 4. septembra iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas (Memory of the World) sarakstā un ir pasaules kultūras sastāvdaļa.

Mūža pēdējo vasaru Krišjānis Barons pavadījis, dzīvojot Dainu mājās Turaidas pilskalna pakājē.  Krišjāņa Barona vedekla Līna Barona stāstījusi: "Pēdējo vasaru nodzīvojām Turaidā, jaukā vietā uz Gaujas krasta. Tēvs bija liels dabas mīļotājs: še viņam apkārtne pa pilnam sniedza dabas jaukumus. Ik rītus viņa pirmais gājiens bij uz Gūtmaņa alu. Tur viņš nodzērās skaidra avota ūdens un, ar to baltu kannu piepildījis, soļoja atpakaļ uz mājām. Pēc brokastīm, ja laiks bija saulains, tēvs izgāja un pazuda uz vairākām stundām. Viņa nešķiramā pavadone, kadiķa bozīte vienā un saliekams krēsliņš otrā rokā, tā viņš izstaigāja un izkāpelēja kalnu kalnus. Viņš bieži negāja pa ceļu, bet izvēlējās stāvus iemītus taciņas, kuri veda uz augšu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja