Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ambīcijas ir lielas. Klasiskās mūzikas festivāls Rīga Jūrmala izziņojis 2020. gada vasaras sezonas programmu

Četri izcili orķestri, spožas zvaigznes un spilgtākie jaunie talanti divdesmit koncertos – šāds ir nākamā gada vasarā gaidāmā mūzikas festivāla Rīga Jūrmala programmas apsolījums, kurš izsludināts šīs nedēļas sākumā. Ir īstais laiks iepazīties ar festivāla programmu, jo biļešu tirdzniecība uz koncertiem sāksies jau 20. novembrī.

2020. gada vasarā no 10. jūlija līdz 30. augustam risināsies mūzikas festivāla Rīga Jūrmala otrā sezona. Četrās nedēļas nogalēs Rīgā un Jūrmalā skanēs divdesmit koncertu, tajos muzicēs pasaules līmeņa simfoniskie orķestri un solisti. Festivāla programmu papildinās divi nozīmīgi jaunumi – meistarklašu sērija, kas notiks sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un simfoniskais koncerts Liepājas koncertzālē Lielais dzintars, kas tiks organizēts sadarbībā ar fondu Uniting History. "

"Esam ļoti priecīgi, ka sadarbība ar māksliniekiem festivāla ietvaros iegūs arī citas formas. Meistarklases jaunajiem mūziķiem sniegs gan Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pārstāvji, gan leģendārais pianists Andrāšs Šifs un citi mākslinieki," stāsta festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna. Viņa arī norāda: "Lēšam, ka pagājušā gada festivāla ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā, uzņemot vairāk nekā 450 mākslinieku un 16 000 klausītāju no vismaz 50 valstīm, pārsniedz miljonu eiro. Arī šosezon mūsu ambīcijas ir lielas."

 

Blīva zvaigžņu karte

Festivāla jaunās sezonas centrālā ass būs četru pasaules līmeņa orķestru viesošanās. Festivālā atgriezīsies un to atklās Izraēlas filharmonijas orķestris ar tā jauno māksliniecisko vadītāju Lahavu Šani pie diriģenta pults (11. un 12. jūlijs, Latvijas Nacionālā opera). Atkārtoti viesosies arī Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, kuru šoreiz diriģēs Manfrēds Honeks (17. un 19. jūlijs, Dzintaru koncertzāle). Augustā šurp pošas Sanktpēterburgas filharmonijas orķestris un tā ilggadējais mākslinieciskais vadītājs Jurijs Temirkanovs (15. un 16. augusts, Latvijas Nacionālā opera, koncerts Liepājā 18. augustā), kā arī Londonas filharmonijas orķestris un diriģents Vladimirs Aškenazi (28. un 30. augusts, Dzintaru koncertzāle).

"Nākamā festivāla vasara solās būt aizraujoša vairāku iemeslu dēļ. Vispirms lepojamies uzņemt divus izcilus orķestrus – Bavārijas Radio simfonisko un Izraēlas filharmonijas orķestri –, kas jau aizvadītajā festivāla sezonā tika sagaidīti ar ovācijām. Varēs dzirdēt daudzus mūsdienu izcilākos instrumentālistus un jaunās paaudzes spožākos talantus. Festivālā uzstāsies mūsdienu dižākie pianisti, kas izvēlējušies kopā ar mums atzīmēt Bēthovena 250. gadadienu," stāsta festivāla Rīga Jūrmala mākslinieciskais vadītājs Martins Engstrems.

Festivālā muzicēs daudzas pasaules izpildītājmākslas zvaigznes. Ciemos gaidām vairākus ievērojamus pianistus. Divus koncertus sniegs pianists Andrāšs Šifs – soloprogrammā 10. jūlijā Operā viņš interpretēs Bēthovena klaviersonātes, savukārt 12. jūlijā ar Izraēlas filharmoniķiem atskaņos Bēthovena Piekto klavierkoncertu. Kopā ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri 17. jūlijā muzicēs pianiste Elēna Grimo, savukārt 19. jūlijā – pianists Nelsons Freire. Leģendārā pianiste Marija Žuāu Pireša solokoncertā Dzintaros 18. jūlijā spēlēs Bēthovena un Kloda Debisī opusus.

Festivālā ir gaidāms vijolnieka Leonīda Kavaka solokoncerts. Dzirdēsim čellistus Trulu Merku un Gotjē Kapisonu, vokālo grupu The Kings Singers un baritonu Matiasu Gērni.

 

Jauns talants kā retums

Festivāla Rīga Jūrmala mākslinieciskais vadītājs Martins Engstrems visu mūžu ir bijis mūzikas jauno talantu mednieks. Viņš tos nolūkojis, strādādams starptautisko konkursu žūrijā, un atklājis gan 1994. gadā paša izveidotā vasaras Verbjē festivāla publikai Šveicē, gan ierakstu kompānijai Deutsche Grammophon un citiem ietekmīgiem mūzikas industrijas spēlētājiem.

Martins Engstrems lepojas, ka 2020. gada vasarā festivāla Rīga Jūrmala publika varēs iepazīt veselu plejādi gados neierasti jaunu, taču pārsteidzoši spožu un nobriedušu mūzikas talantu. "Esmu novērojis, ka klausītāji visvairāk interesējas par lielzvaigznēm un uzlecošajiem jaunajiem vārdiem. Nākamajā vasarā festivāls piedāvās vairākas pasaulslavenas zvaigznes, taču es aicinu publiku nākt ar atvērtām acīm un ausīm, lai ieklausītos jaunajos talantos. Pianisti Aleksandra Dovgaņa, Mao Fudzita un Joavs Levanons, vijolnieki Marija Duenjasa un Daniels Lozakovičs vēl ir padsmitnieki, taču fascinē ar pārsteidzošu ekspresiju un māksliniecisko briedumu. Atliek tikai brīnīties, no kurienes tas nāk. Laikā, kad audzināšanā vēl dominēja disciplīna, t. s. brīnumbērnu bija daudz vairāk. Šodien ne ASV, ne Eiropā bērnus nedrīkst piespiest ar varu, fiziski iespaidot. Šveicē, kur es dzīvoju, kaut kas tāds vispār nav iedomājams. Topošajam mūziķim ir daudz jāvingrinās, bet problēma ir – kā viņu disciplinēt, tāpēc jaunu, spožu talantu parādīšanās kļuvusi par retumu,"  sarunā ar KDi saka Martins Engstrems.

Visjaunākā uzlecošā zvaigzne festivāla programmā ir pianiste Aleksandra Dovgaņa, kurai pašlaik ir tikai divpadsmit gadu. Pirmo reizi festivālā Rīga Jūrmala uzstāsies mākslinieks no Latvijas – jaunais pianists Daumants Liepiņš, kurš 2020. gada vasarā ar solokoncertu debitēs arī Martina Engstrema vadītajā Verbjē festivālā. Festivālā Rīga Jūrmala jaunos māksliniekus varēs iepazīt dienas solokoncertos.

Informācija: www.riga-jurmala.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja