Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ar koncertu Rīgā atgriežas somu elektroniskās popmūzikas mākslinieks Jāko Eino Kalevi

Ceturtdien, 1. februārī, ar koncertu Nurme Brewery & Taproom Rīgā atgriezīsies somu elektroniskās popmūzikas mākslinieks Jāko Eino Kalevi (Jaakko Eino Kalevi), informēja koncerta rīkotāji.

Pirms nepilniem diviem mēnešiem klajā nācis somu mūziķa dubultalbums. Pilns stihiskas popmūzikas, baroka elektronikas, un melodiju, noslēpumu mežģīņots. Iespējams, kāds to dēvēs par dullāko un nepieradinātāko Jāko Eino Kalevi ierakstu līdz šim, bet taisnības labad jāatzīst – gan minētajā ierakstā Chaos Magic, gan uz skatuves 2024. gadā klausītājs arī Latvijā joprojām atpazīst to pasaules ceļotāju, psihedēlisko sapņotāju un bijušo Helsinku tramvaja vadītāju, pēc kura ilgojies kopš pēdējās vizītes Rīgā tāltālajā 2019. gadā.

Jauno ierakstu jau vasarā pieteica dziesma I Forget – vilinājums vēl vienā sintezatoru un citu aizgājušo laiku skaņu caurstrāvotā ceļojumā krāsainos mākoņos. Dziesmu Jāko sācis sacerēt kādas rezidences laikā Šveicē, un tā stāsta par "izslēgšanos" un pamošanos, vairs neko nesaprotot. Aizmirsušam, kas esi, kur un kāpēc. Pirmajā brīdī tas, iespējams, izklausās nopietni, taču Jāko pats nomierina – ir labi. Ir jautri, ja šo stāstu stāsta izvēlētajā bītā.

Lielākā daļa Chaos Magic tapusi vienā no mūziķa šī brīža mājvietām – Atēnās, un ir kā vēl viens aicinājums gan domubiedriem, gan pilnīgiem svešiniekiem viesoties “Jāko izplatījumā”. Tur, kur kosmisks džezs, dabs (no dub – angļu val.) un regejs, neonā izgaismots sintpops, jutekliskas balādes un psihedēliskas rokmūzikas nirvāna. Tur arī vairāki draugi mūzikā – franču aktrise un dziedātāja Alma Hodorovska (Alma Jodorowsky), somu saksofonists Džimijs Tenors (Jimi Tenor), islandiešu māksliniece Sigurlauga Gīsladoutira (Sigurlaug Gísladóttir) jeb Mr. Silla un daudzi citi. Jauno māju un grieķu kháos – “bezdibeņa vai tukšuma, kas radās, kad Zeme un Debesis tika šķirtas” – iedvesmots, jaunais dziesmu albums ir tieši tāds. Ikdienas niķi, stiķi, būšanas un nebūšanas, kas rodas tur, kur bieži nav nekā, un kas reizē var būt kā skaistas, tā neglītas.

“Kad biju bērns, visvairāk baidījos no narkomāniem un citplanētiešiem. Es dzīvoju laukos un vienmēr priecājos par iespēju ciemoties pie brālēna pilsētā, jo laukos bija lielāka iespējamība, ka tevi nolaupīs citplanētieši – tur ir mazāk cilvēku, no kuriem izvēlēties,” ir teicis Jāko Eino Kalevi. Sapņaini, pašironiski, mazliet paranoiski? Gluži kā visi augstākie mēģinājumi runāt par kādreizējā tramvaja vadītāja mūziku.

Biļetes uz Jāko Eino Kalevi koncertu 1. februārī Nurme Brewery & Taproom Rīgā nopērkamas Bezrindas.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja