Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Atskats uz Pelagejas koncertu Dzintaru koncertzālē

Svētdienas vakarā Dzintaru koncertzāli pieskandināja sibīriešu izcelsmes dziedātāja Pelageja kopā ar grupu, kas nosaukta viņas vārdā. Jau kopš pirmajiem soļiem uz lielās skatuves viņa pavisam pamatoti dēvēta par brīnumbērnu — tas, ko Pelageja izdara ar savu balsi, vārdiem nav aprakstāms. Brīžiem skanot kā naktsputna aizlauzts kliedziens, brīžiem gluži kā no opernama skatuves, savā trīs oktāvu plašajā diapazonā sibīriete izpildīja dziesmas, kam pamatā etnogrāfiskas melodijas, taču apdarinātas pavisam mūsdienīgā manierē.


Tiem, kam patīk visas muzikālās izpausmes klasificēt noteiktu žanru robežās, Pelageja piedāvāja savu versiju par to, kādu mūziku izpilda — viņas vārdiem runājot, tas ir “artfolks”, un, nenoliedzami, viņas un grupas izpildījumā programma “Sibīrijas draivs” savija vai visus iespējamos žanrus.  Koncerts sākās ar 16.gadsimta melodiju, kas, kā atzina Pelageja, esot viņas talismans, un uz skatuves tiekot izpildīta pilnīgi vienmēr. Un turpinājumā viņas šamaniskā balss tik organiski saplūda ar rokmūzikas stilā ieturēto pavadījumu, ka brīžiem bija grūti aptvert, ka skan gadsimtiem senas melodijas. Lielākoties Pelagejas izpildījumā skanēja krievu, ukraiņu un kazaku melodijas, taču iezagās arī pa kādam internacionālākam “gabalam” — piemēram, Guantanamera, kā arī Normas ārija no tāda paša nosaukuma operas. Pirmo reizi arī tika atskaņota grupas oriģinālkompozīcija - materiāls no vēl topošā albuma. Un, protams, koncerts izskanēja ar dziesmu "Vaļinki", kas savulaik Krievijā nokļuva vai visos radiostaciju topos.


Īpašu uzmanību pievērsa pavadošā grupa, jo īpaši ģitārists Paša Dešura, kurš, lielākoties ceļos nometies, no savas sarkanās ģitāras izvilināja tīras dabas skaņas, gan cīruļa treļļus, gan vēja šņākoņu. Īpašam efektam viņš ģitāras spēlēšanā izmantoja pat papīra lapu. Nenoliedzami, Pelagejas balss ir unikāla, taču bez pavadošās grupas tā zaudētu īpašo šarmu, kas rodas, apvienojot folkloru ar citiem elementiem, to skaitā psihodēlisko roku. Savas īpašās prasmes grupa demonstrēja, izpildot arī instrumentālu skaņdarbu — savu versiju par meitenes likteni, kas apdziedāts Pelagejas pēdējā albumā Ģevuškini pesņi. Tiesa gan, tagad klausoties šo albumu, kļūst skaidrs - ar Pelageju, ja iespējams, labāk iepazīties koncertā, jo plastmasas ripulī ierakstītais nespēj radīt to īpašo pacēlumu, ko aizrautīgā Novosibirskas meitene sniedz uz skatuves.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja