Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atvars Lakstīgala. Lakstīgala nedzied, bet diriģē

Mežradznieks Atvars Lakstīgala debitēs pie operas diriģenta pults

Atvars Lakstīgala (27) jau astoņus gadus spēlē mežragu Latvijas Nacionālās operas orķestrī, kur nu debitēs pie diriģenta pults, vadot Dž.Verdi Traviatas izrādi. Titullomā būs Sonora Vaice, Alfredo lomā viesosies Dmitrijs Popovs, dedzīgā jaunekļa tēvu atveidos Samsons Izjumovs. Vēl viens debitants šajā pašā izrādē būs jaunais dziedātājs Imants Erdmanis, kurš dziedās Marķīza lomu... Klausītājos būs arī profesori, kuri vērtēs Atvara Lakstīgalas veikumu, jo šī izrāde viņam būs arī Latvijas Mūzikas akadēmijas beigšanas diplomeksāmens operas diriģēšanā. "Starp citu, tieši Traviata bija arī mana pirmā izrāde 2001.gadā, kad sāku strādāt operā par mežradznieku. Biju vēl ļoti jauns, un tas man bija milzīgs pārdzīvojums, bet es tiku galā," šādi Atvars Lakstīgala atminas savu toreizējo saviļņojumu. To, ka tagad, gandrīz pēc astoņiem gadiem, viņš Traviatu (jau jaunā iestudējumā) diriģēs pats, mūziķis uztver kā lielu izaicinājumu un pagodinājumu. "Šī ir visvieglāk uztveramā opera, labs sākums pirmajai saskarei ar opermākslu, jo to viegli klausīties. Taču tā nebūt nav viegla diriģentam: tur ir gan vieglums, kas jāsaglabā, gan drāma," paskaidro A.Lakstīgala, kurš, absolvējot profesora Imanta Rešņa diriģēšanas klasi, diriģēs arī simfonisko koncertu 30.aprīlī Liepājā, ar Liepājas Simfonisko orķestri, ar kuru vēl pagājušajā nedēļā sniedzis piecus (!) koncertus bērniem. "Tā bija pamatīga pieredze, jo pašam bija arī jārunā, iepazīstinot ar orķestra instrumentiem, pasaku tēliem. Pirmajā koncertā pat trīcējusi balss.

"Jau mazotnē skatoties Dziesmu svētku un klasiskās mūzikas koncertus, es stāvēju pie televizora un diriģēju līdzi. Tas man bija brīnums — orķestris vai koris, tā tembrālās krāsas, trauslums, gaišums vai milzīgs spēks. Stingri apņēmos darīt visu, lai kļūtu par diriģentu...Tēvs aizveda uz Dārziņskolas zēnu kora studiju. Es ļoti pārdzīvoju, kad pēc pāris gadiem mani izbrāķēja: pateica, ka esmu nederīgs, problēmas ar muzikalitāti. Mediņa mūzikas skolā piedāvāja iet uz pūtējiem. Vecākiem bija grūti ar naudu, bet vienīgie instrumenti, ko skolā varēja izīrēt bija trombons un mežrags. Ko izvēlēties? Vecāku draudzene, diriģente Inta Eizenberga pateica — viņš izskatās pēc mežradznieka.

Atvars izvēli nenožēlo. Spēlēšana operā viņam ir arī vislabākā skola, vērojot dažādus diriģentus. Jautāts par lielāko autoritāti, viņš nosauc Marisu Jansonu. "Tāpēc, ka viņam neviena nots, nianse nav vienaldzīga vai nejauša. Par godu viņam mēs ar sieviņu vijolnieci Lailu Lakstīgalu savu nu jau gadu un astoņu mēnešu veco dēliņu nosaucām par Marisu." Sapņu opera? "Pučīni Toska! Kad to šeit iestudēja Andris Nelsons, centos spēlēt katru izrādi un biju saviļņots līdz asarām."

*

Opera

Dž.Verdi Traviata


Latvijas Nacionālajā operā 16.IV plkst.19

Biļetes Ls 2,50— 20 Biļešu paradīzes kasēs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja