Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Augstāk lēksi, zemāk dziedāsi

Franču popmūzikas un soulmūzikas dziedātāja Imani neslēpj cieņu pret Ninu Simonu. 29. aprīlī viņa dziedās Rīgā.

Pieķerties Queen dziesmām iedrošinās retais, ja vien tā nav atlikušo grupas dalībnieku iniciatīva, jo, lai mēģinātu izdziedāt Fredija Merkurija partijas, jābūt gana drosmīgam. Atļaušos apgalvot, ka no vīriešu kārtas vokālistiem tas cienījami izdevies vienīgi Džordžam Maiklam, bet nu jau arī viņš aizgājis. Izdzirdot, kā savā zemajā balsī Rapsodiju divu čellu, elektriskās un akustiskās ģitāras, basa, bungu un sintezatora pavadījumā dzied Imani, mainot teksta rindu "I’m just a poor boy" uz "I’m just a poor girl", jāatzīst – jā, tas der.

 

Divu vienādu koncertu nav

Šādā astoņu mūziķu sastāvā 38 gadus vecā franču dziedātāja Nadja Mladžao ar skatuves vārdu Imani 29. aprīlī uzstāsies koncertzālē Palladium Rīga. Telefonintervijā pirms koncerta viņa stāsta, ka daļa koncertrepertuāra parasti ir kaverversijas, bet tās esot katru reizi citas, lai klausītājus pārsteigtu. "To izvēlamies atkarībā no publikas – vai tā ir gatava dejot un dziedāt līdzi, vai mierīgi klausīties. Tādējādi cilvēki paši ar savu reakciju daļēji izveido programmu, jo mēs viņiem pieskaņojamies. Divu vienādu koncertu nav, un arī dziesmas katrā vietā skan citādi, jo mēs daudz improvizējam."

Pārsvarā gan Imani dzied pašas sacerētas dziesmas. Sākumā rodas melodijas, dziedātājai pašai spēlējot ģitāru vai klavieres, un vēlāk tās tiek ietērptas stāstos no dzīves. Rāmā dziesma Don’t Be So Shy, kurā – tāpat kā Lindas Leen dziesmā Beyond Velvet Skin – erotika itin labi sadzīvo ar ticību, nonākusi topu virsotnē vairākās Eiropas valstīs, krievu producentu remiksēta deju versijās, savukārt Silver Lining (Clap Your Hands) jau pats par sevi ir deju zālēm piemērots hits. Imani dziedātājas karjeru nav sākusi no bērna kājas, bet tikai aptuveni 25 gadu vecumā. Pirms tam viņa nopietni nodarbojās ar sportu – bija veiksmīga augstlēcēja, un šajā laikā dziedāšana pat neesot bijis viņas hobijs, jo tam neatlicis laika. Bērnībā esot dziedājusi skolas korī, bet tā arī ir visa viņas agrīnā radošā pieredze.

 

Kas meitenēm zem brunčiem

Dziedātājas ģimene nākusi no Komoru salām frikas austrumos, un mākslinieces pseidonīms tulkojumā no svahili valodas nozīmē "ticība". Kļuvusi par veiksmīgu aģentūras Ford modeli, Imani septiņus gadus pavadīja Ņujorkā. Tur sākusi rakstīt dziesmas, gājusi uz vokālajām nodarbībām un dziedājusi Open Mic pasākumos, kur uzstāties ļauts katram, kurš tam jūtas gatavs. Dziedātāja nepārsteidz, kad, atbildot uz jautājumu par saviem iemīļotākajiem dziedātājiem, pirmo piemin Ninu Simonu – abas vieno ne vien zemā balss, bet arī tēls – ap galvu apsietais lakats, vienīgi ar cigareti pozēt fotogrāfiem Imani kautrējusies, jo tagad ir cits laiks un šī aizraušanās tiek izskausta, kaut arī zemas sieviešu balsis parasti asociējas ar piedūmotām telpām un plaušām.

Pārceļoties atpakaļ uz Parīzi, viņa jau bija pamanīta un uzreiz noslēdza līgumu ar ierakstu kompāniju. Imani ir izdevusi divus albumus un sapņo par brīvdienām kaut kur jūras krastā kopā ar ģimeni, jo nu jau sen tas neesot sanācis – viņa visu laiku aktīvi koncertē. Vēl daži dziedātāji, kurus Imani min kā savus favorītus un iedvesmotājus, ir Treisija Čepmena, Billija Holideja, Kurts Kobeins un Bobs Dilans, kura dziesmām gan pagaidām vēl neesot pieķērusies. Varbūt kādreiz, ja Dilans uzrakstīs kādu dziesmu speciāli viņai, ko gan nav darījis, jo parasti vispirms savas dziesmas dziedājis pats.

Kompozīcija Don’t Be So Shy līdzās citām viņas kompozīcijām skan 2014. gada komēdijā Franču sieviete (French Woman, cita nosaukuma versija – Kas meitenēm zem brunčiem jeb Sous les jupes des filles), kurā filmējušās Izabella Adžanī, Vanesa Paradī un Letīcija Kasta. Dziedātāja pati gan sevi kā komēdiju žanra varoni nespēj iedomāties – viņai patīk klusums un miers. Īpaši pirms un pēc koncertiem, jo balss ir trausla un tā jātaupa.

 

Imani

Koncertzālē Palladium Rīga 29.IV plkst. 19.30

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 35

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja