Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bahs jaunā skatījumā

Baroka lielmeistara mūzika skanēs tā, kā viņam nerādītos pat sapņos

Neparastā programmā un savdabīgā ansamblī 9.?starptautiskajā Baha kamermūzikas festivālā muzicēs tā rīkotāja klavesīniste Aina Kalnciema, marimbas virtuozs Rihards Zaļupe un saksofonists Oskars Petrauskis. Viņi spēlēs J.S.Baha skaņdarbus, kurus R.Zaļupe aranžējis speciāli šādam ansamblim. Baha mūzika jaunā skanējumā atkal piedzīvos pasaules pirmatskaņojumus.

A.Kalnciemai, R.Zaļupem un O.Petrauskim pirmā radošā tikšanās ir tik īpaša tāpēc, ka Baha mūzika tiks atskaņota uz instrumentiem, kādu komponista dzīves laikā nebija. Izrādās, Baha opusi brīnišķīgi var skanēt arī marimbas izpildījumā, savukārt saksofona tembrs tajā ienes džeza intonācijas.

Ideja par šādu Baha interpretēšanu radusies Ainai Kalnciemai, kura jau ne pirmoreiz piedāvās svaigu skatījumu uz baroka lielmeistara mūziku. "Es meklēju jaunu pieeju mūžīgajiem Baha skaņdarbiem. Kad dzirdēju, kā R.?Zaļupe spēlē marimbu, es sapratu, ka apdāvinātais mūziķis uz marimbas var interpretēt pilnīgi visu! Gribējās klāt vēl kādu instrumentu, un tā aizrunājāmies līdz saksofonam. Tagad ļoti priecājamies par to, cik lieliski šie tembri saskan kopā!" A.Kalnciema nebeidz brīnīties, cik labi viņas izsmalcināti klusais XVII un XVIII gadsimtu mūzikas instruments kombinējas ar mūsdienu instrumentiem. "Nākamreiz būs vēl kaut kas jāizgudro!" - tā A.Kalnciema.

"Process bija ļoti radošs. Pirmoreiz tiekoties oriģinālajā ansamblī, raizējāmies: kā tas skanēs? Rezultāts bija brīnums mums visiem trim. Apjautuši, kā veidosies līdzsvars, sākām strādāt ar materiālu. Viegli nebija, jo nekas mūsu instrumentiem nav oriģināli rakstīts. Pārlikumi bija jāveido pašiem," stāsta O.Petrauskis. Kopdarbs stiprinājis viņa pārliecību, ka "Baha mūziku var spēlēt uz jebkura instrumenta un tā uzrunās cilvēkus". Programmā, kurā skanēs gan Baha Pirmā svīta čellam Sol mažorā, gan Desmit prelūdijas no Labi temperētā klavesīna, viņš spēlēs gan soprāna, gan alta saksofonu. Kopā ar A.Kalnciemu spēlējot Baha Otro flautas sonāti, atklājums bijusi soprānsaksofona un klavesīna tembrālā saderība.

"Esam paredzējuši parādīt instrumentus gan kopā, gan dažādās mijiedarbībās: kā skan marimba ar klavesīnu, marimba ar saksofonu vai saksofons ar klavesīnu. Čella svītā būs arī solo daļas tikai saksofonam un tikai marimbai. Tas ir eksperiments. Skan ļoti moderni. Tas ir unikāls notikums, vismaz mums pašiem," uzskata R.Zaļupe, kurš veidojis partitūru un solo nospēlēs arī sitaminstrumentu pasaules zvaigznes Evelīnas Glenijas slaveno Korāli. Tiecoties pēc ideāla, nācies krietni papūlēties: koncertā dzirdēsim trešo redakciju! Tā jau patikusi klausītājiem Liepājā.

***

Koncerts

Aina Kalnciema, Rihards Zaļupe un Oskars Petrauskis

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē 7.IV plkst.19

Biļetes - Biļešu paradīzes tīklā, Ls 10

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja