Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Belvederes konkursa atlasei Jūrmalā pieteikušies septiņu valstu dziedātāji

15. Belvederes operas solistu konkursa Baltijas atlases kārtai, kas Jūrmalā, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē notiks šovakar, 20. maijā plkst.18, pieteikušies dziedātāji no septiņām valstīm - Baltijas valstīm, Ķīnas, Krievijas, Ukrainas un Austrijas, informēja ikgadējās konkursa atlases producents un diriģents Ilmārs Lapiņš. Gaidāms interesants koncerts sacensības gaisotnē, kas turklāt publikai pieejams bez ieejas maksas. Arī šogad klausītāju balsojums noteiks, kurš saņems publikas balvu, kādu katru gadu saņem viens pārstāvis no Latvijas un viens viesis. 

Hansa Gabora vārdā nosauktais jauno operdziedātāju konkurss, kas visā mūzikas pasaulē pazīstams ar vārdu „Belvedere” šogad Vīnē risināsies jau 30. Reizi. Konkurss nosaukts vienā no skaistākās Vīnes pils – Belvederes – vārdā, kura kopā ar slaveno Šēnbrunas pili iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. 
Kāpēc dziedātāju konkursam pils vārds? Kā izstāstīja Ilmārs Lapiņš, konkursa dibinātājs, Ungārijā dzimušais operdiriģents Hanss Gabors, pēc kara pārcēlās uz Vīni, kur līdztekus diriģēšanai sāka nodarboties ar menedžmentu – 1948. gadā dibināja ceļojošu operas trupu „Wiener Kammeroper”. Pēc 1956. gada padomju agresijas Ungārijā maestro Gabors pieņēma darbā pārbēgušos jaunos ungāru dziedoņus. 1961. gadā piepildījās viņa sapnis – viņa operas antreprīze ieguva savas telpas, turklāt – Vīnes vēsturiskajā centrā. 1968. gadā piebiedrojās arī čehu un slovaku mūziķi. Gabora dibinātā kameropera zēla un plauka, līdz radās ideja uz tās bāzes radīt jaunu, līdz šim nebijušu konkursa veidu, kurā žūrijā sēdētu nevis dziedāšanas profesori vai diriģenti, bet gan personas, kas jaunajiem dziedātājiem varētu dot darbu, – operu intendanti un aģentūru direktori. Gabora kungs labi atcerējās grūtības sava radošā ceļa sākumā svešumā. Un tā vienā no pasaules mūzikas centriem – Vīnē, lai vēl spilgtāk izceltu šī konkursa nozīmi pasaulē, Gabors nolēma, ka vārds „Belvedere” uzreiz izcels šī pasākuma tieksmi pēc daiļuma un skaistuma jauno operdziedoņu sacensībā.
Latvijā, Vāgnera zālē, Rīgā pirmā Baltijas valstu un Baltkrievijas jauno operdziedātāju atlases kārta notika 1996. gadā. Latviju togad pārstāvēja Sonora Vaice, kura tika līdz konkursa finālam un saņēma daudzus vieskoncertu piedāvājumus Rietumos.
No 2005. gada Belvederes atlases Baltijas kārta ir atradusi savu mājvietu Jūrmalā. Tas jau nesis vērā ņemamus augļus. Pirms diviem gadiem Vīnē par laureātu un otrās vietas ieguvēju kļuva jaunais Klaipēdas operas solists Igors Bakans, kurš šobrīd ir Antverpenes operas solists Beļģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja